Povratak

Maca mokri po stanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu u stanu, staru cca 2 godine i od prvog dana ona je obavljala nuždu na, za to, predviđenom mjestu. Prije 3 mjeseca primjetila sam da je počela mokriti na sofu, na ručnik koji izvuče iz prljavog veša, čak i na garderobu, pa sam joj promijenila pijesak tj. kristaliće koji mokraću upijaju misleći da je to razlog i da joj možda smeta miris. Ispostavilo se da ni to nije dobro, jer ona i dalje kao da čeka svaku zgodnu priliku da napravi to isto. Najčešće se to dogodi kad nisam u stanu. Imam osjećaj kao da me kažnjava, možda zato što je sama kod kuće? Koliko znam to baš i nije uobičajeno ponašanje mačaka, nisam sigurna da je znam i mogu dresirati jer sam pokušala sa sistemom "mrkva" kad je dobra a "batina" kad nije.

To ne daje rezultate. Što mogu učiniti? Možda postoji neko kemijsko sredstvo kojim mogu pošpricati sofu pa da joj barem ona postane nezanimljiva. Zvuči mi glupo ali ovo kao da je problem psihološke prirode i htjela bih pomoći i sebi i njoj jer ovako imam osjećaj kao da živim u mačjem wc-u. Hvala, Tatjana

O: Mačke su vrlo uredne životinje i većina ih vrlo brzo prihvati mačji WC ispunjen pijeskom. U prirodi mace koje ne obilježavaju teren, pomno zatrpavaju svoj izmet kako bi prikrile miris, a time i svoj trag. U stanovima zato ponekad nuždu vrše u teglama za cvijeće. Mačkama je važno da je posuda za obavljanje nužde na mirnom i skrovitom mjestu pa ponekad traže druga mjesta u stanu koja im pružaju osjećaj sigurnosti. Mačke ne vole jesti blizu mjesta na kojem obavljaju nuždu. Vlasnici ponekad stavljaju hranu i posudu za pijesak jednu pored druge, što inače čiste mačke dovodi u nedoumicu. Neke se mačke pomire s tim, dok će druge umjesto na tome mjestu nuždu obaviti u sasvim drugome dijelu kuće. Ove životinje svaki put vole imati čisti pijesak pa se, da bi se izbjegle razne nezgode, savjetuje redovito čišćenje posude s pijeskom ili postavljanje dviju posuda - za slučaj da je jedna prljava.

Kada osjete da im je područje ugroženo, nesigurne mačke mogu štrcati urin po - za njih važnim mjestima u stanu. Time pojačano obilježavaju teritorij svojim mirisom te se osjećaju sigurnije. Razlozi zbog kojih obilježavaju mokraćom mogu biti različiti. To mogu biti mirisi doneseni na cipelama i torbama ili mirisi koje donesu same kad izađu iz svog prostora. Kažnjavanje mačke u ovim situacijama pojačava osjećaj nesigurnosti.

U ponudi Pet centra je nekoliko preparata koji mačkama odbojno mirišu, te ih možete koristiti za zaštitu namještaja (npr."Get off" spray, "Pet stop" spray).

Za uklanjanje neugodnih mačjih mirisa možete koristiti "Geruchs-killerspray" (Trixie, Gimpet).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr