Povratak

Maca ne koristi WC posudu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu staru 9 mj. Naučena je vršiti nuždu u posudicu s pijeskom, no svako toliko obavlja nuždu pored posude. Pokušala sam je naučiti da to ne radi, no nije uspjelo. Nadalje, u nekoliko sam je navrata pokušala naučiti da nuždu vrši vani, jer imamo velik vrt, a ona dosta vremena provodi vani. No, ona trpi dok ne dođe u kuću i tek tada obavi nuždu. Imate li kakav savjet? 
Unaprijed zahvalna! Tanja

O: Mačke su prirodno čiste životinje i u vrlo ranoj dobi odabiru mjesto za vršenje nužde.

Obično je to mjesto tj. površina po kojoj mogu kopati i na to mjesto se vraćaju svaki puta kada trebaju obaviti nuždu.

Postoji više mogućih razloga zbog kojih mačka odbija vršiti nuždu u posudi, a najčešće se radi o sljedećem:

- mjesto postavljanja mačjeg WC-a: ukoliko joj mjesto nije po volji izbjegavat će u njega vršiti nuždu. Pri tome treba voditi računa da posuda za pjesak mora biti udaljena od mjesta gdje se maca hrani, te da mjesto osigurava maci intimu prilikom vršenja nužde
- premala WC posuda 
- nedovoljna količina pijeska, pa maca ne može zatrpati izmet
- neke mačke ne vole zatvorene WC-e
- ponekad je presudan i odabir pjeska
- održavanje higijene WC-a, tj. periodi čišćenja ili neredovito čišćenje WC posude može odbiti mačku da u kutiji obavi nuždu, baš kao i prerevno čišćenje koje za posljedicu ima gubitak prirodnog mirisa, već su prisutni mirisi npr. sredstava za čišćenje.

Prestanak obavljanja nužde u WC posudu može biti posljedica zdravstvenih problema, npr. bol prisutna prilikom vršenja nužde (mokraćni kamenci, problemi pri defekaciji) uslijed čega mačka može bol povezati s WC-om pa će izbjegavati vršenje jedne od nuždi u njemu.

Neke mačke veliku i malu nuždu ne žele obavljati na istom mjestu pa možete pokušati sa korištenjem dva WC-a.

Vjerujem da se uzrok problema Vaše mace nalazi u nečem od nabrojanog, pa svakako prvo pokušajte nači bolju poziciju za kutiju s pijeskom, promijenite vrstu pijeska koji koristite (kvalitetniji i skuplji pijesak višestruko se isplati), te osigurajte svakodnevno čišćenje WC posudice (dovoljno je lopaticom izvaditi grudice od mokraće i izmet).

Promatrajte svoju macu, pa kada primijetite da se sprema obaviti nuždu negdje izvan posude, odnesite je u posudu i ostavite u njoj. Važno je da to učinite upravo u trenutku kada vidite da će obaviti nuždu. Kažnjavanje nakon obavljene nužde neće donijeti rezultat, jer maca neće povezati kaznu s nečim što je ranije napravila.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr