Povratak

Maine Coon i zaštita od parazita spot-on ampulama Advantage i Advocate

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam Maine Coon mačka starog godinu i pol i teškog oko 10 i pol kila, koji će sigurno narasti i povećati težinu za još koju kilu. Za prevenciju parazita do sada sam koristio Frontline Combo Spot-On Cat, na uputama tih ampula spominju se mačke do 6 kg. Prilikom posjete veterinaru i vaganja mog mačka, preporučio mi je Frontline za pse od 2 do 10 kg umjesto onoga za mačke, zanima me i drugo mišljenje stručne osobe kako preparat ne bi naškodio mački s obzirom da ne postoji pakovanje za mačke iznad 6 kg. Kako za Frontline, tako bi volio istu informaciju i za ampule Advocate i eventualno druge slične preparate.
Unaprijed zahvaljujem, Ivan

O: Psi i mačke su vrlo različiti, kao i doze preparata, stoga nije nikako uputno primjenjivati na mačkama ampule koje su namijenjene psima.

Ukoliko Vaš Maine Coon ne izlazi van, onda je svakako dobar izbor Advantage 80 jer isti štiti mačke teže od 4 kg protiv buha. Djelatna tvar Advantage ampulice je imidakloprid, koji u živčanom sustavu insekta djeluje agonistički, uzrokujući paralizu i uginuće buha. Mačje buhe uginu jedan dan nakon tretiranja. Jednokratna primjena sprečava reinfestaciju mačaka buhama kroz najmanje 4 tjedna.

Advocate spot-on se primjenjuje za pse i mačke. U istome su djelatne tvari Imidakloprid i Moksidektin. Imidakloprid se distribuira tijelom ljubimca kako bi štitio protiv buha i pasjih pauši, a moksidektin se apsorbira kroz krvotok gdje djeluje na unutarnje parazite i šugarce. Advocate  prekida hranjenje buha kroz 3 do 5 minuta, ubija i odrasle i razvojne oblike buha kroz 20 minuta po kontaktu, ubija 98-100% buha unutar 12 sati nakon prve aplikacije, ubija buhe koje kasnije dođu na psa ili mačku kroz sat vremena, prekida životni ciklus buha (ubija njihove razvojne oblik, kao i odrasle jedinke), smanjuje rizik pojave alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama. Advocate, također, spriječava pojavu srčanog crva. Srčani crv je opasan parazit koji može uzrokovati fatalne posljedice za Vašeg ljubimca. Advocate gotovo u 100%-tnoj mjeri eliminira crijevno-želučane obliće (gliste), kod pasa i mačaka, kojima  se mogu zaraziti i ljudi. Advocate uništava odrasle jedinke i njihove razvojne oblike. Advocate je također učinkovit protiv ušnih šugaraca (grinje) koji se obično nalaze u vanjskom ušnom kanalu, gdje uzrokuju snažnu iritaciju. Sarkoptes šugarci uzrokuju vrlo neugodnu kožnu bolest čiji su simptomi također iritacija i slabost. Advocate je učinkovit protiv demodikoze, jedne od najčešćih kožnih bolesti u pasa, uzrokovane nametnikom Demodex canis. Očituje se lošim stanjem kože mačke. Isti se također nalazi u pakiranju za mačke teže od 4 kg.

Stoga Vam savjetujem da svakako, uz konzultaciju sa svojim veterinarom, za zaštititu Vašeg ljubimca odaberete neki od navedenih proizvoda, koje su dostupni i u asortimanu naših trgovina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr