franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam krasnog Maine coona koji jako brzo raste i sa 6 mjeseci već ima 95 cm i skoro 6 kg. Voljela bih znati koje dodatke prehrani preporučate za razvoj njegovih kostiju i zglobova, pogotovo stražnjih nogu, kako bi izbjegli moguće komplikacije u budućnosti? Uzima VPM pastu redovito uz prehranu Royalovom suhom hranom, te mješovito mokra hrana od Hillsa uz kuhanu piletinu ili ribu.

Hvala puno!

Mirja


O: Maine coon mačka jedna je od najvećih pasmina domaće mačke, poznata po svojoj inteligenciji i razigranosti, kao i po specifičnom fizičkom izgledu.To su vrlo velike i energične mačke. Katkad teže oko 13-15 kilograma, dok je prosječna težina 8-10 kilograma za mužjake, a za ženke malo manje. Mužjak može narasti na dužinu veću od jednog metra a dosezanje konačne veličine često traje dulje nego kod ostalih mačaka, uglavnom oko 4 do 5 godina.

Main coon mačke sklone su nastanku displazije kuka i za nastanak ove bolesti smatra se da je odgovorna kombinacija gena

Displazija kuka je razvojna bolest, što znači da se mace ne rađaju s njome, već nastaje kasnije paralelno sa rastom i razvojem.

 

Uobičajeno se kada je riječ o displaziji pasa i mačaka, spominju glukozamin i hondroitin kao tvari koje mogu prevenirati nastanak bolesti, međutim to su supstance koje ne sprječavaju i ne usporavaju nastanak ove bolesti. Obje tvari dokazano pomažu u cijeljenju hrskavice i redukciji boli koja može biti prisutna kod ove bolesti.

Kao važna mjera prevencije mišićno-koštanih poremećaja smatra se održavanje adekvatne tjelesne težine, tj. sprječavanje nastanka pretilosti. Osim toga, u periodu razvoja bilo bi dobro izbjegavati jača tjelesna naprezanja. Povremena rendgenološka pretraga također se preporučuje.

Kvalitetna prehrana od najvećeg je značaja i u tom smislu Vi ste na razini "zadatka" Uz superpremium hranu poput Royal Canina ili Hillsa nije nužno dodavati vitaminske preparate u kontinuitetu jer ih hrana sadrži sasvim dovoljno. Ponekad problemi mogu nastati zbog viška pojedinih vitamina ili minerala pa je dodavanje vitaminsko-mineralnih preparata indicirano u periodima kada se očekuje pojačani napor, odnosno stres za mačku.

OZNAKE: