Povratak

Mačak ne jede i gubi snagu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kastriranog mačka, uredno tretiranog sredstvima protiv parazita i buha (svaka 4 mjeseca), cijepljenog, koji s još dvije isto kastrirane mačke živi u mom domaćinstvu. Imamo kuću, izlaze van, ali nikada po noći. Ovaj mačak je malo radoznaliji, pa prelazi granice mog teritorija, znači izlazi iz dvorišta. U subotu je odjednom počeo kunjati, nije htio jesti. Odveli smo ga kod veterinara koji je rekao da je u pitanju bronhitis, dao mu penicilin i još neku injekciju protiv oticanja sluznice. Danas je utorak i dobio je drugi penicilin i tu injekciju, ali on od subote malte uopće ne jede. Zbunjuje me što normalno diše, ne slini, nema krvi u mokraći ili stolici, samo je povraćao čistu prozirnu slinu (prvi dan).

Čak se u nedjelju i ponedjeljak preko dana relativno normalno ponašao (penjao i trčao), no hrana kao da ga vrijeđa, dugo žvače, ispada mu iz usta. Nema zadah, normalna mu je boja sluznice, ne štuca. Da nije jučer "izveo" nevjerojatnu stvar pomislila bih da mu nešto smeta u ustima. Naime, jučer je uhvatio vrapca i pojeo ga, a parizer ga vrijeđa. Inaće je mršaviji za razliku od mojih drugih maca, pa je u ova 4 dana naočigled smršavio i danas vidim da gubi snagu, jer kunja cijeli dan. Normalno pije. Hranim ih kvalitetnom hranom Hill's, Eukanuba, Royal Canin, dobije ponekad i mokru hranu.  Moj veterinar je odsutan, pa Vas molim da me posavjetujete. Sutra ću ga odvesti u našu vet. ambulantu na infuziju, ali to nije rješenje, ako ne otkrijemo uzrok.
Nadam se da ćete mi pomoći savjetom, s poštovanjem, Branka iz Osijeka

O: Problem izbirljivosti u mačaka kućnih ljubimaca relativno je česta pojava. One su spremne danima gladovati i odbijati vrlo kvalitetnu hranu čekajući da im date ono što žele. Time se, naravno, iscrpljuju štodovodi organizam u stanje pothranjenosti.

Potrebe za pojedinim hranjivim sastojcima mijenjaju se tijekom života, a na njih utječu: dob, zdravstveno stanje, seksualna aktivnost i dr. Po načinu prehrane mačke su pravi mesojedi. To znači da bi uginule bez mesa, jer nisu sposobne pretvoriti biljne masnoće i bjelančevine u aminokiseline i masne kiseline koje su im potrebne. Obrok mačke ipak treba obogatiti i drugim sastojcima. Tako su npr. vlakna važan dio prehrane. Topiva vlakna usporavaju probavu, dok netopiva potiču motoriku crijeva. Vrlo je važna dnevna opskrba vitamina i minerala "u tragovima", a posebno antioksidanata.Probava mačke prilagođena je češćem uzimanju manje količine hrane. Hrana u razmacima napušta želudac i ulazi u tanko crijevo gdje se odvija resorpcija hranjivih tvari. Izbirljivost može ukazivati na bolesti desni ili zuba i smanjen osjet okusa i mirisa, a može biti i znak većeg broja bolesti.

Na odabir hrane u mačke utjecati će: miris, okus, tekstura i temperatura hrane. 
Osjet mirisa u mačaka je mnogostruko jači nego u ljudi. On igra najvažniju ulogu pri početku hranjenja, jer ako je dovoljno privlačan potaknut će životinju da proba hranu. Osjeti mirisa i okusa doprinijet će prihvaćanju ili odbijanju ponuđene hrane. Tekstura također utječe na palatabilnost. Međutim, tu postoje individualne razlike. Neke mačke vole meku hranu, dok će druge uvijek prednost dati dehidratu. Što se temperature tiče,  mnoge mačke radije jedu lagano zagrijanu hranu (do 35°C). Objašnjenje je djelomično i u tome što zagrijana hrana ima intenzivniji miris.
Odbijanje pojedine vrste hrane može biti uvjetovano i lošim iskustvom koje životinja povezuje s hranom. To mogu biti bol ili stresna stanja koja mačke nastoje izbjeći. Velika je vjerojatnost da  Vaš mačak ima upravo ovakav problem. No, osim navedenoga, kako Vaš mačak odlazi u šetnje, možda nalazi alternativne izvore hrane (npr. ptice i sl.) te ne želi jesti ponuđenu hranu jer nije gladan.
Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.)  tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme. Osim toga, isti lijek će akutnu infekciju dovesti do ozdravljenja tek kroz 5 - 7 dana dok za kronične oblike je potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje).  Svakako Vam savjetujem da posjetite veterinara kako bi se terapija antibiotikom provela preporučeno vrijeme, te po potrebi dala injekciona vitaminska potpora organizma.
Preporučila bih Vam da Vašem ljubimcu date ImmunoBoost energetsku pastu koja se koristi za životinje u oporavku i to najčešće za mlade životinje, da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju.Osobito je preporučljiv za primjenu kod životinja koje nisu bile u mogućnosti primiti kolostrum, avitalnih mladih životinja, pothranjenih, rekovalscentnih i bolesnih životinja, te za preventivu prije i nakon vakcinacije.ImmunoBoost pasta sadrži brzo resorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, bakterije mliječno-kiselog vrenja, koje potiču ravnotežu želučano-crijevne flore i spriječava pojavu proljeva, te pomaže u eliminaciji E. coli, salmonele i ostalih potencijalnih patogenih bakterija u probavnom sustavu.Kompleks vitamina (A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP) poboljšava opće tjelesno stanje životinje, a željezo u formi sulfata postaje biološki aktivno u roku nekoliko minuta.ImmunoBoost je gotov proizvod i nije ga potrebno mješati s drugim sastojcima.
 
S obzirom da Vaš mačak redovito uzima vodu te je počeo i jesti, to je dobar znak početka oporavka od infekcije (bez obzira radi li se u njegovom slučaju o bronhitisu ili nekoj drugoj bolest).
 
Za sada je najbitnije da nešto jede kako bi povratio izgubljenu snagu pa je dobro i da mu udovljite u njegovom izboru tipa prehrane.
 
 
Uz daljnje sljeđenje uputa Vašeg veterinara i malo strpljenja vjerujem da je mačak na dobrom putu skorog oporavka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr