Povratak

Mačak ne može vršiti nuždu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Živimo u stanu i imamo dva mačka stara 3 godine (koji nisu iz istog legla). Oba su mačka sterilizirana. Pred tjedan dana smo primjetili da jedan mačak (koji je inače dosta deblji i obično pojede hranu od drugog) ima probleme sa stolicom, što je prošlo, no nakon par dana se ponovo nastavilo. Često odlazi na WC, muči se, ali ne može izvršiti nuždu. Uspijeva se samo pomokriti. Traži hladnija mjesta u stanu, djeluje iscrpljeno i iako je naučen mokriti u pijesak čini se kao da više ne može kontrolirati mokrenje pa mokri gdje stigne. Drugi mačak nema problema.
Hvala,
Damir

O: Defekacija je skup refleksnih radnji s pomoću kojih se životinja oslobađa ekskremenata. Promatrajući životinju dok defecira moramo gledati stav koji je pritom zauzela, tok i trajanje defekacije i količinu izlučenih ekskremenata, te učestalost defekacije u toku dana. Sve domaće životinje prilikom defekacije zauzmu fiziološki stav koji je tipičan za svaku vrstu. Biljožderi i perad defeciraju mnogo češće i izlučuju veće količine ekskremenata od mesoždera. Defekacija je otežana kad se životinja dugo priprema za defekaciju, kad uzastopno zauzima stav i napinje se, a pri tom izluči samo malo ekskremenata ili uopće ne defecira (tenezam). Ako životinja izlučuje ekskremente, a da ne zauzme fiziološki položaj, defekacija je nesvjesna i to je inkontinencija.

Boja ekskremenata ovisi o prisutnosti sterkobilina i o vrsti hrane. Od patoloških promjena boje fecesa, najznačajnije su ove: tamno smeđa, crno smeđa ili crna boja fecesa koja ukazuje na primjese krvi i to u prednjem dijelu probavnog trakta. Primjesa crvene boje znak je krvarenja u stražnjem dijelu probavnog trakta. Krv u fecesu se može javiti i kod povrede rektuma ili zajedno sa sluzi kod upale debelog crijeva. Također kod većeg broja crijevnih nametnika se može naći krvi u fecesu.

Začep crijeva ili opstipacija (coprostasis) je najčešće posljedica nepravilnog držanja i nepravilne prehrane životinja. U mačaka začep mogu uzrokovati dlake što ih životinja proguta ližući se. Upala kože u okolini anusa, dlake slijepljene oko anusa, upala analnih vrećica također mogu uzrokovati zastoj ekskremenata, jer je tada defekacija bolna i zakočena. Opstipaciji pogoduje ako se životinja dovoljno ne kreće, ako je životinja debela, stara, ako boluje na kičmu i sl. Uzrok opstipacije može biti i u tome što životinje nemaju dovoljno prilike da vrše nuždu, npr. kod mačaka koje se drže u kući nedovoljan broj wc-a (teritorijalno ponašanje).

Začepljene životimje se često napinju, zauzimaju stav kao da će defecirati, a ako uspiju istisnuti nešto ekskremenata, ekskrementi su suhi i tvrdi. Kasnije se rektum više ne otvara, leđa su pogrbljena, hod je ukočen, a katkad se očituje slabost stražnjih nogu. Kako je najčešće začepljen rektum, može se u njemu prstom kroz anus ili palpacijom kroz trbušnu stijenku opipati masa ekskremenata često tvrda poput kamena. Anus i vidljivi dio sluznice rektuma su ožareni.

U početku je apetit nepromijenjen, no uskoro se smanji, a ako zečep potraje nekoliko dana životinja počne povraćati, a opće joj se stanje poremeti zbog intoksikacije. Temperatura je normalna ili snižena, a povišena temperatura znak je enteritisa (upala crijava) ili peritonitisa (upala potrbušnice).

Urinarna inkontinencija je nemogućnost kontroliranja mokrenja, a obuhvaća smetnje od povremenog "bježanja" mokraće do kompletne nemogućnosti zadržavanja mokraće. Inkontinencija se češće javlja u starijih mačaka i to češće u ženki nego u mužjaka. Mogućnost zadržavanja mokraće je kompleksno stanje koje ovisi o normalnoj anatomiji i funkciji donjeg mokraćnog trakta i živčanog sustava.

Tipovi inkontinencije mogu se klasificirati kao:
1. akutna koja nastupa naglim promjenama u uro traktu (infekcija)
2. kronična, odnosno perzistirajuća (kronične infekcije)

S obzirom na uzrok mogu se podjeliti na:
1. Stres inkontinencija (nastaje zbog slabosti mišića zdjelice uzrokovane traumom, odvajanje od ukućana, veselje pri dolasku vlasnika, strah i sl.)
2. Inkontinencija zbog nestabilnosti sfinktera (starije mačke, mačke kod kojih su se vršili zahvati u području uro trakta (sterilizacija, carski rez) i sl.
3. Opstruktivna inkontinencija (nastaje zbog opstrukcije vrata mokraćnog mjehura u mačaka sa povećanom prostatom ili kod kompresije tumora u tom području).
4. Neuropatska inkontinencija (nastaje kod tumora živčanog sustava, ozljeda leđne moždine, prolapsus diska i sl.)

Da bi otkrili točan uzrok opstipacije i inkontinencije Vašeg mačka, posjetite svog veterinara kako bi on kliničkim pregledom i pomočnim dijagnostičkim metodama mogao utvrditi o čemu se radi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr