Povratak

Mačak odbija tabletu - trikovi za davanje lijeka mačkama / Sedalin gel

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim Vas informaciju kako našem ljubimcu - mačku ublažiti stres od putovanja. Naime, često putujemo na relaciji Zagreb-Koprivnica i baš svaki put imamo probleme s mačkom koji se nikako ne može naviknuti na vožnju koja i nije toliko duga. Mačak je star 10 mjeseci, kastriran je i od samog početka smo ga pokušavali navikavati na auto dok je savjet veterinara bio da mu prije puta dajemo ¼ tablete Dramina. Međutim, tu nastaju problemi jer mačka NIKAKO ne možemo natjerati da proguta taj mali dio tablete. Stavili smo je u omiljenu mu hranu, salamu, meso, no svaki put kad bi osjetio miris jednostavno bi odbio to pojesti. Rastopili smo u maloj količini vode ili mlijeka te smo mu otvorili usta i nalijali u nadi da će progutati, no tad je toliko dugo pljuvao slinu dok čitav sadržaj iz usta nije ispljuvao van.

A bez tableta naša vožnja izgleda ovako – dok je u transporteru, obavezno povraća (neovisno o tome jede li prije puta ili ne), tako da ga supruga za vrijeme vožnje drži na nogama na zadnjem sjedalu dok on grebe, grize, uvredljivo mijauče ili obavlja nuždu (veliku, u većini slučajeva).

Naravno da njegova nervoza utječe na smanjenje koncentracije u vožnji pa nas zanima postoji li kakav pripravak protiv povraćanja ili za smirenje mačke, a koji bi bio u obliku tekućine i po mogućnosti bez nekogintenzivnog mirisa. Hvala na pomoći. Igor

O: Poteškoća s kojom se susrećete, nažalost, nije rijedak pojam među vlasnicima mačaka. Mace imaju izrazito snažno osjetilo njuha i vrlo je teško ustvari zamaskirati maci tabletu u hranu, pogotovo ako tableta nije već od strane proizvođača prilagođena sa posebnom aromom mesa da je mačka hoće uzeti. Iako ste opisali mnogo načina na koji ste to probali učiniti, opet Vas moram usmjeriti na iste te načine samo možda malo bolje modificirane.

Tako, primjerice, ukoliko tableticu želite smrviti i na taj način aplicirati sredstvo za umirenje učinite to u vrlo malu količinu hrane (i to najbolje dok je natašte) bilo hrenovke ili topljenog sira ili bilo koje druge hrane koju Vaš mačak obožava, ali ne dobiva često, nešto što mu inače dajete za nagradu. Može biti u pitanju i mala količina (za jedan zalogaj) riblje paštete ili hrane na bazi ribe jer aroma ribe je nešto jača od same tablete.

Nadalje, ukoliko mačak i na taj način odbija uzeti tabletu, možete je razmrviti u fini prašak i sa kap-dvije vode  razmutiti u finu pastu i navući u brizgalicu te aplicirati na bazu jezika u kut među zadnjim zubima. Vidim da ste već pokušali s tim načinom, ali najbolje je to izvršiti sa brizgalicom jer inače još može ulijevanjem tekućine u usta maci situacija se zakomplicirati. Naravno da je za takav "zahvat" najbolje da ste oboje, Vi i supruga, angažirani oko mačka.

Postoji, nadalje, i način da 1/4 tablete pokušate maci opet aplicirati na bazu jezika i zatvoriti joj usta dok je nježno masirate područje pod vratom, po grlu tako pokušavajući proizvesti refleks gutanja, no kod ovog načina treba biti malo spretniji jer inače maca samo nakon što je pustite ispljune tabletu van.

Osim ovih opcija, postoji i varijanta da mačku aplicirate opet per os/na usta Vetoquinol Sedalin gel, lijek na bazi acepromazina (djelotvoran fenotijazinski neuroleptik antipsihotik). Nakon aplikacije Sedalina životinje se umire, nisu više razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanjuje motoričku aktivnost - hipokinezija, a istodobno im se opusti mišičje - miorelaksacija. Sedalin ne utječe znatno na stanje svijesti. Ovaj antipsihotik djeluje vrlo blago analgetski, što olakšava obavljanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata. Sedalin gel se izdaje isključivo uz veterinarski recept, a možete ga kupiti i u našim veterinarskim ljekarnama u sklopu Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr