Povratak

Mačak povraća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj perzijski mačak ima 8 godina. Prije tri dana povraćao je više puta uzastopno, a kako se to događalo i ranije, nisam bila zabrinuta (mislila sam da je loše pojeo ili izbacuje dlake). Međutim, sljedeća dva dana nije ništa jeo (pio je vodu) i imao je iscjedak iz usta s lošim zadahom. Danas je malo bolje, jeo je mliječne proizvode, pio vodu, granulice jede malo, ali meso neće. Sutra ću ga odvesti kod veterinara svakako, ali me zanima što je dovelo do ovakvog stanja.

O: Mnogo je uzroka ovakvom stanju kod Vašeg ljubimca. Tu su godine i porijeklo, odnosno vrsta(plemenite mace su puno osjetljivije i prenose nasljedne bolesti).

Treba kompletno pregledati mačka, od pretrage krvi, Rtg ili UZV pregleda i druge pretrage. Možda se radi o promjenama koje su locirane na bubregu, jetri ili želucu i koje otežavaju normalnu funkciju ovih bitnih organa. Kakvu vrstu hrane je do sada jeo, suhu ili vlažnu, Hill's ili Whiskas; da li je kastriran i kako vrši nuždu u zadnje vrijeme (mokraćni kamneci)? Da li otežano diše, da li ima smetnje u srčanom radu, kada ste mu dali antiparazitik (crijevni paraziti), da li više vremena boravi van kuće u društvu maca lutalica???

O svemu ćete morati porazgovarati s Vašim veterinarom i nakon kompletnog pregleda i uvida u zdravstveno stanje mačka, veterinar će postaviti pravu i konačnu analizu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr