Povratak

Mačak ugrizao macu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobar dan, po drugi put Vam se javljam. Opet molim za pomoć. Maca (stara 8 mjeseci - ženskica) ima na repu kvrgu, pretpostavljam da ju je dobila od ugriza (laganog) mačka koji je inače naš ljubimac a živi u prirodi, blizu naše vikendice u obližnjem vrtu. Kako vikendom odlazimo na "ranč" taj mačak nam se pridruži, a ova maca (kućna - s vikend izlascima) stalo se poigrava oko njega. Čak mu je zašla u njegov teritorij pa je došlo do "okršaja" (srećom ne sa otvorenim ranama), ali mislim da je ta kvrga rezultat njegovog ugriza. Mačak inače nije cijepljen jer nam se "oteo" prije nego što smo to namjeravali učiniti, a također ni ova maca. Kako da ih držim podalje jedan od drugog, kad ih oboje volim?

I ovu što je sa nama u kući (jer vidim kolilko se raduje odlasku u prirodu) i ovom što je već "sam svoj mačak", jer uvijek dođe do nas i nahranim ga. Nije agresivan, ali se bojim da se ne potuku, odnosno da je on sa svojim ogrebotinama ne inficira, ako to već nije i učinio. Ne želim ga otjerati. Poruka je duga, ali Vas molim za savjet - što da napravim??? Ili ću cjepivom riješti veći dio problema.! Lovorka

O: Cijepljenjem mačaka riješit ćete problem oboljenja od mačjih zaraznih bolesti (vakcinama protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka). Jedno od takvih cjepiva je Felocell-CVR, a potiče stvaranje specifičnih antitijela za viruse panleukopenije, rinotraheitisa i kalici virusnu infekciju mačaka). Cijepljenje protiv bjesnoće bih Vam svakako preporučio.

Grebanjem i griženjem gotovo uvijek dolazi do infekcije jer se u kožu i u mišićje (ovisi o jačini ugriza) unose bakterije iz usne šupljine te infekt i razna nečistoća iz kandži mačke.

Cijepljenjem nećete spriječiti mačje "okršaje" , već samo prijenos mačjih zaraznih bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr