Povratak

Mače invadirano parazitima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 3 mjeseca staro mače. Više odgovora sam već pronašla pretražujući arhivu, npr. problem griženja i lažno sisanje. Ali ono što me najviše zanima i brine je sljedeće: na mjestu gdje bi mače spavalo nalazila sam male svjetlo smeđe komadiće, tanke, dužine oko 3-4 mm. Nije mi bilo jasno što je to jer nije pokazivalo nikakve znakove života. Često sam te komadiće nalazila na zadnjim nogama i repu. Jednom prilikom maca mi je bila veoma blizu i čistila se lizanjem kada sam ugledala kako joj iz anusa izlazi bijela glistica. Skupljala se i rastezala dok nije izašla. Pri rastezanju je mogla imati negdje oko 8 mm. Nema nikakav oblik, ni glavu, ni nabore, ništa. Podsjeća na malo deblji konac.

Kada je izašla samo je stala i skupila se i više se nije pomicala, da bi vremenom potamnila. I onda sam shvatila što su oni komadići - pretpostavljam da su to neke larve. Možete li mi detaljnije opisati što je to, kakva je vrsta, kako se liječi i - što mi je najbitnije - može li se prenijeti na ljude pošto maca živi u stanu i spava u mom krevetu. I zaboravila sam napomenuti da u izmetu nema nikakvih glista, barem ničega vidljivog.
Unaprijed zahvalna, Tijana

O: Od svih zdravstvenih problema u mačaka, crijevnim parazitima ne pridaje se osobita pažnja, a naročito ako mačka boravi isključivo u stanu. Iako su kod mačaka rijetko vidljivi vanjski znakovi invazije crijevnim parazitima, ovi paraziti mogu biti uzrokom povremene mekane stolice ili proljeva, loše kondicije unatoč kvalitetnoj prehrani, krzna bez sjaja ili slabije aktivnosti. Vrlo je važno imati na umu kako su neki od crijevnih parazita prenosivi i na ljude (zoonoze).

S obzirom na navedeni opis parazita mišljenja sam kako se radi o nekom iz razreda oblića.

Oblići imaju bilateralno simetrično, oblo, izduženo tijelo i bez kolutića. Naziv su dobili po presjeku tijela koji je obli tj. okrugli. S obzirom na stanište, oblići se dijele se na kopnene i morske, te one koji parazitiraju u čovjeku, životinjama ili biljkama. Točnu determinaciju vrste moguće je obaviti na Zavodu za parazitologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Najčešći oblići u mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina.

Obično su duljine 5 - 10 cm, bijele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cijele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh, i stalno prisutna želja za hranom. Iako rijetko, ali crijevni se paraziti mogu namnožiti u tolikom obujmu da izazovu začep crijeva. Ovi oblići mogu se prenijeti i na ljude, a stanje je poznato pod nazivom "visceralna larva migrans". Ljudi se mogu invadirati progutanim jajašcem parazita s invazivnom larvom. Larve prolaze kroz mukozu crijeva, ulaze u cirkulaciju, te dolaze do jetre, pluća, očiju i drugih organa gdje mogu uzrokovati upalne nekroze. Simptomi ovise o organu ili mjestu gdje je nastala upala. Najozbiljnija posljedica infekcije može biti gubitak vida ako se paraziti lokaliziraju u oku. Iz tog razloga, feces bi trebalo skupljati iz posude za pijesak svakodnevno i bacati u kantu za otpad. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se ukonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita.

Na sreću, postoje učinkoviti lijekovi (antihelmintici) za tretiranje više od jedne vrste crijevnih parazita. U ponudi Pet centra su učinkoviti preparati za dehelmintizaciju mačaka u obliku paste (Banminth) ili tablete (Pratel, Drontal cat, Verpanyl).

Savjetujem Vam da svakako dehelmintizirate mačića jednim od navedenih preparata, a isto ponovite za 10 - 14 dana. O daljnjim preventivnim mjerama za zaštitu zdravlja Vašeg mačića posavjetujte se sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr