Povratak

Mačić grize i grebe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Udomila sam mačkicu staru mjesec dana i strašno je hiperaktivna. Skače po nogama, grize, a mazi se jedino kada se probudi. Ne smeta mi sto me grize i skače po meni, ali jednostavno ne mogu shvatiti zašto je tako divlja. Non stop, 24h, ona skače, grize, a ne mogu je nikako naučiti da to ne smije raditi. Molim Vas pomozite, ne znam što da napravim. Maja

O: Mačke su životinje sa vrlo izraženom osobnošću i, za razliku od pasa koji čine sve što vlasnik od njih traži, mačke će napraviti isključivo ono što njima u tom trenutku odgovara. Bitno im je da zadovolje sebe i svoje potrebe.

Ponekad takvo ponašanje djeluje pomalo egoistično, ali upravo ih to čini posebnima, a stoga i među omiiljenijim kućnim ljubimcima.

Ponašanje koje opisujete kao ''divlje'', zapravo je posve prirodno za mačića od mjesec dana. Mačići se započinju intenzivno igrati upravo u dobi od 3 - 4 tjedna, a kroz igru uče vještine neophodne za preživljavanje. Obično se kroz igru nauče kako loviti plijen, a jednako tako nauče i neka ''društvena pravila ponašanja'' određena prema hijerarhijskom položaju u skupini.

Ukoliko se radi o leglu sa više jedinki, igra započinje poprilično agresivno, ''napadom'' jednog mačića na drugog, a zatim obično uslijedi hrvanje, hvatanje prednjim šapama uz neizbježno pružanje i zabijanje kandži, kako bi se što čvršće obuhvatio ''plijen''.

U dobi od pet tjedana počinju razne vratolomije, skokovi i nagli zaokreti, dok se sa šest tjedana vrlo spretno međusobno natjeravaju.

Osim toga, mačići mogu biti i ''nježniji'', pa često lizanjem iskazuju naklonost prema drugoj jedinki ili jednostavno legnu na leđa, kao da se predaju, pokazujući drugom mačiću da je dominantniji i da je u toj igri pobjedio.

Ponekad mačići grebu i grizu (druge mačiće, vlasnika ili igračku) što ponekad može biti vrlo bolno, međutim, s vremenom nauče kontrolirati jačinu ugriza i kako da se igraju sa uvučenim kandžama. Naime, ako mačić prejako ugrize svog vršnjaka, on će glasno vrisnuti od boli i prestati s igrom (ukoliko je inferiornija jedinka) ili mu vratiti istom mjerom. Ukoliko je i mama uz mačića, on se može i s njom poigravati, gristi je, skakati po njoj, ali to obično završava onog trena kada mačka izgubi strpljenje, pa puhanjem ili udarcem šapom mačiću da do znanja da je prevršio mjeru i da se tako ne smije ponašati. Mačići su vrlo inteligentni, pa vrlo brzo shvate što im je dozvoljeno, a što ne.

Ukoliko je Vaš mačić odvojen od majke u dobi od mjesec dana ili ranije (ako je moguće, mačiće se ne razdvaja od majke prije navršena 3 mjeseca starosti), on na žalost nije imao prilike uz nju i u igri sa svojim leglom naučiti kako inhibirati ugriz, te stoga isto mora naučiti uz Vašu pomoć.  Ovdje možete pogledati odgovor kolegice Balantin, koja je ukratko objasnila koja su neophodna pomagala da bi se mačiću pomoglo prilagoditi životu u novom domu, te kako ga naučiti što se smije, a što ne.

Igranje u skupini (ili ako vlasnik drži isključivo jednog mačića onda mačiću vlasnik ili neka igračka zamijenjuju partnere u igri) obično s vremenom postaje sve rjeđe.

Vlasnici uočavaju promjenu u ponašanju u dobi oko 14 tjedana, a u 18. tjednu života ovakav intenzivan oblik igre prestaje i mačić postaje ozbiljniji. To je faza pred pubertet, kada mačić spolno sazrijeva, postaje ozbiljniji i odrasta u odraslu mačku.

Ipak, sa odrastanjem igra nikada u potpunosti ne prestaje, bez obzira na to živi li mačka sama (pa kao zamjenu koristi vlasnika ili igračke) ili u društvu više mačaka.

Na taj način ona konstantno ostaje ''u formi'', vježba reflekse neophodne u lovu na plijen (ukoliko se radi o mački koja izlazi iz kuće) ili se igrom samo zabavlja, improvizirajući lov na plijen (ukoliko se radi o kućnoj mački).

Kako iz Vašeg pitanja zaključujem da prvi puta imate macu, predlažem Vam da pregledate odgovore o prehrani, njezi, ponašanju i zdravlju mačića objavljene na ovim stranicama (možete koristiti filter za pretraživanje tema po naslovima), a svakako i osnovna uputstva i potrepštine za mace koja su navedena u rubrici "Moj ljubimac".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr