Povratak

Mačić hropti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mače staro 20-ak dana. Često kao da hropti. Zanima me u čemu bi mogao biti problem i kako da ga riješim? Hvala, Ivona

O: Hropci se javljaju kao klinički znaci respiratornih oboljenja (infekcija, anomalija, oštećanja laringealnih živaca), ali i u sklopu promjena drugih organskih sustava.Kongenitalne nepravilnosti, kao što su suženja nosnica, izduženog mekog nepca i suženje dušnika također mogu biti uzrok respiratorne disfunkcije.

Hropci se također mogu javiti (s pokušajem izbacivanja sadržaja iz larinksa - kašljem) zbog migracije razvojnih oblika parazita. Naime, crijevni paraziti mačaka imaju enteropulmonalnu migraciju, tj. larve migriraju iz pluća prema ždrijelu pa maca kašlje pokušavajući se riješiti iritacije i naposljetku proguta larve koje tada dospijevaju u crijeva i nastavljaju životni ciklus. Maci možete dati pastu protiv parazita (Banminth) koju možete uz veterinarski recept kupiti u bilo kojoj ljekarni Pet centra.

Prvo tretiranje mačića može se obaviti već u dobi od dva tjedna, a zatim se redovita dehelmintizacija provodi svaka dva tjedna do dobi od deset tjedana. Mačke starije od 12 tjedana koje se drži u primjerenim higijenskim uvjetima dostatno je dehelmintizirati svaka dva mjeseca.

U svakom slučaju bih preporučila da macu odvedete svome veterinaru kako bi se obavio temeljiti klinički pregled, auskultatorno poslušao rad srca i pluća i eventualno pristupilo terapiji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr