Povratak

Mačić ima proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo perzijsku mačkicu staru 3 mj. Unazad par dana ima mekšu stolicu. Ishrana je kombinirana suha (Royal canin, Whiskas junior) i tekuća (Whiskas junior), a do sada je sve bilo u redu. Što da napravimo kako bi se stolica vratila u normalu? Unaprijed hvala, Mihaela

O: Proljev (diarrhea) se obično javlja kao posljedica loše probave, a manifestira se rjeđom ili potpuno vodenom stolicom. Može biti simptom nekih zaraznih bolesti (bakterijske ili virusne), parazitarnih invazija, alergijska reakcija na neodgovarajuću hranu...

Budući se radi o mačiću, a niste mi naveli je li očišćen od crijevnih parazita i cijepljen protiv mačjih bolesti, moguće je da se proljev pojavio kao posljedica jednog od ta dva moguća uzroka, međutim, bez konkretnog kliničkog pregleda nemoguće mi je postaviti odgovarajuću dijagnozu.

Osim toga, nepravilna ishrana (premasna hrana) ili alergija na određene sastojke u hrani, mogu također uzrokovati proljev.

Vaša maca se hrani kombinacijom superpremium i premium hrane, što nije loše, no bilo bi bolje ishranu prilagoditi samo jednom proizvođaču i odlučiti se ili isključivo za superpremium ili za premium.

To navodim kao opciju, budući da proizvodi različitih proizvođača (i kategorija hrane) nemaju jednaki balans hranjivih tvari, tj. jednaki postotak ugljikohidrata, masti, bjelančevina, vitamina... što u osjetljivijem organizmu može izazvati problem i rezultira proljevom, povraćanjem ili češanjem (alergijom na hranu).

Iz tog bih Vam razloga savjetovala da odaberete jednu vrstu hrane ili da Vašeg mačića stavite na neku od hrana iz medicinskog programa, namijenjenih za gastrointestinalne poremetnje (Royal canin ''Intestinal''; Hill's ''i/d''; Eukanuba ''Intestinal'').

Ukoliko se medicinskom hranom ne riješi problem, znači da se ipak radi o ozbiljnijem uzroku (zarazna bolest ili paraziti), pa ne bi bilo na odmet da mačića odvedete na pregled kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr