Povratak

Mačić ne mijauče - poteškoće s glasanjem i pregled grkljana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Našla sam malog mačića starog otprilike 1-2 mj. Kod mene je već par dana. Sve smo učinili da mu olakšamo početak u novom domu i stvarno je sretan mačak, samo jede igra se i spava. Ali moj mačić ne mijauče, on jadnik otvara usta i pokušava mijaukati, ali nikakav zvuk ne izlazi. I kad se tako napreže, često počinje kašljati, tj. više me to podsjeća na neko gušenje, kao da ostaje bez zraka. Zašto ne može mijaukati i da li mu možemo ikako pomoći? Petra

O: Kada se životinja ne može glasati, prvo moramo ustanoviti stanje organa koji su odgovorni za glasanje.

Grkljan je tako prilagođen da djeluje kao vibrator. Pritom vibriraju vokalni nabori koji se zovu glasnice. To su nabori koji se od postranih stijenki grkljana pružaju u središte glotisa, a nekoliko grkljanskih mišića ih nateže i mijenja im položaj. Tijekom normalnog disanja, glasnice su široko rastvorene da olakšaju prolaz zraka. Tijekom glasanja, one se približavaju tako da prolaz zraka između njih uzrokuje vibracije. Visina vibracija određena je stupnjem nategnutosti glasnica, stupnjem njihove priljubljenosti te masom njihovih rubova.

Kliničku pretragu grkljana obavljamo izvana i iznutra. Izvana palpiramo grkljan istovremeno s obje strane. Prilikom palpacije grkljana pažnju posvećujemo na temperiranost, oblik, osjetljivost. Grkljan pretražujemo iznutra tako da malim životinjama otvorimo usta rukom ili otvaračem za usta pa lopaticom ili prstom potisnemo korijen jezika prema dolje. Uz dobro osvjetljenje, možemo vidjeti prednji dio grkljana, epiglotis, glasnice i rimu glotidis, a kroz otvoreni glotis i svod grkljana.

Bolesti grkljana su bolesti koje uzrokuju promjene strukture i funkcije grkljana.

Klinički znakovi ovise o uzroku određene disfunkcije. U anamnezi saznajemo da životinja ima promjene u glasanju, da povremeno kašlje, da je manje aktivna.

Uzroci mogu biti paraliza grkljana, koja je ili prirođena ili stečena (trauma vrata, deficit hormona, npr. hormona štitnjače), trauma (ugriz, strana tijela), upala grla, slabost organizma...

Savjetujem Vam da posjetite svog veterinara koji će napraviti detaljan klinički pregled i postaviti dijagnozu te Vas, na osnovu toga, dalje uputiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr