Povratak

Mačić čupka dlaku sa šapice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije desetak dana djeca su donijela malo muško mače. Bio je pun buha koje smo, nadam se, eliminirali ampulicom kod veterinara. Pregledan je i veterinar nam je rekao da nema gljivice, nakon 5 dana smo ga okupali šamponom protiv buha, no primjetila sam da si vrlo često zubima čupka prednje šapice i odstranjuje dlaku u malim busenčićima. Uskoro ćemo ponovno veterinaru radi cijepljenja. Hranimo ga hranom preporučenom u Vašem centru, pa prehrana ne bi trebala biti razlog te pojave. Trebamo li veterinaru prije planiranog ili je to normalna pojava? Napominjem da je to maca donešena s ulice, stara je cca mjesec i pol, živahna je i ulični život je definitivno iza njega, no je li ostavio posljedice? Zahvaljujem, Ines

O: Uvijek postoji objektivan razlog zašto se mačka češe ili gubi dlaku. Najčešći uzroci su:

1. NAMETNICI (buhe, krpelji, uši, šugarci)
Neke su mačke izrazito osjetljive na slinu koju ugrizom ostavljaju buhe. Već i jedna buha može izazvati intenzivan svrbež. Češanjem se na oštećenoj koži mogu sekundarno namnožiti bakterije ili gljivice te izazvati daljne češanje. Buhe, krpelje i uši možete uspješno uništiti cijelom paletom preparata u obliku praha, spreja, šampona, ogrlica ili ampula koje se jednostavno nanose a imaju i prolongirano djelovanje.

2. ALERGIJE
Klinički simptomi preosjetljivosti na hranu su obično probavni problemi ili iritacije kože, koji bitno smanjuju kvalitetu života vašeg ljubimca. Alergija na hranu se javlja kada tijelo ima imunološku reakciju na pojedini sastojak iz hrane (na alergen). Alergeni su bjelančevine pa se promjenom hrane tj. mesnih bjelančevina takva stanja uspješno saniraju. U dogovoru s veterinarom, u našim ljekarnama možete izabrati neku od dijeta za alergične mačke.

Htjela bih napomenuti da ljudi vrlo često upravo u slučaju češanja pokušavaju sami postaviti dijagnozu (bez pregleda od strane veterinara), a posljedica toga je "liječenje" češanja, a ne i uzroka svrbeža. Npr. neuspješna borba s buhama, a mačka bi možda trebala promijeniti hranu.

Također, uzrok može biti i alergen iz okoline koji je ili udahnut ili je u direktnom kontaktu s kožom te izaziva hipersenzaciju kože na određenom dijelu tijela. Ostali simptomi mogu biti svrbež, milijarni dermatitis, simetrična alopecija, eosinofilični granulom i drugo. Slične simptome uzrokuju i alergije na buhe, dermatophytose, šugarci (Cheyleitella, Demodicosis, Notoedres, Sarcoptes), alergija na hranu, autoimune bolesti i kožne neoplazije.

Bez pregleda kože i dlačnog pokrova nemoguće je točno utvrditi što je uzrokovalo promjene na šapici kod Vašeg mačića. Kao što u navedenome stoji, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promjena, a kako ubrzo planirate odlazak veterinaru mišljenja sam kako biste s konačnom dijagnozom trebali ipak pričekati pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr