Povratak

Mačići

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Nakon koliko mačići koji su se izlegli progledaju, koliko se hrane majčinim mlijekom i kad im se može početi davati hrana za mačke? Hvala, Marina

O: U prva 3-4 tjedna majčino je mlijeko mačićima jedini izvor hrane i ima gotovo dvostruko veću nutritivnu vrijednost od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Preporuča se mlijeko za mačiće davati barem do 45 dana starosti mačića. U dobi od tri do četiri tjedna možete mačića navikavati na krutu hranu u koju možete u početku dodavati toplu vodu kako bi bila mekše konzistencije ili mlijeko u prahu za mačiće napravljeno s vodom.

Svakako Vam preporučujem da to bude jedna od super premium hrana za mačiće, kako bi se zadovoljile sve potrebe za dnevnim unosom hranjivih tvari. Takve hrane sadržeći sve potrebne vitamine i minerale, sadržavaju i imunostimulatore, kako bi se potaknuo imunološki odgovor i još krhki mali organizam borio protiv infekcija.

Preporučujem sljedeće super premium hrane:
- Hill's Kitten s piletinom ili tunom u dehidriranom i konzerviranom obliku s piletinom
- Hill's Nature's best kitten s piletinom, žitaricama i povrćem
- Eukanuba kitten u dehidriranom obliku s piletinom
- Royal Canin baby cat u dehidriranom obliku s piletinom
- Pro Plan kitten s piletinom u dehidriranom obliku

Na svakoj hrani postoji tablica u kojoj je navedena potrebna dnevna količina hrane s obzirom na dob i tjelesnu masu. Mačićima hrana treba biti dostupna stalno, ili podijeljena u više obroka uz svakodnevno svježu vodu. Također neki proizvođači superpremium hrana imaju i tzv. paštetice za mačke (hrana u konzervama) koju možete kombinirati sa dehidratom i koja je također kompletna hrana s vitaminima i mineralima. Savjetujem tretiranje protiv endo i ekto parazita te vakcinaciju uz prethodnu konzultaciju s Vašim veterinarom. Do godinu dana starosti mačićima se daje hrana za juniore, odnosno mlade mačke (kitten, babycat, junior i sl).

Mačići nakon okota progledaju u dobi od 10-14 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr