Povratak

Mačići i paraziti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Prije dva dana udomila sam dva zapuštena poluperzijska mačića, u dobi od oko mjesec dana. Primijetila sam da na dlakama zalijepljeno imaju poput bijelih uši?!  To je veliko oko 1 mm, bijelo, ima kao tamniju smeđu glavu i gmiže uz dlaku. Mačiće sam pošpricala sprejom Herbamax te okupala u šamponu za mačke. Nakon toga sam ih naprašila puderom Herbamax, ali tih nametnika ima još živih na dlaci, a oni mrtvi se nikako ne daju isčešljati. Mačići se često češkaju. Inače djeluju veselo i zadovoljno, dobrog apetita. Molim Vas koji bi to nametnik bio u pitanju, kako da ih tretiram te da li je to prenosno na ljude (budući da mačiće držim u kući)? Hvala, Jaroslava

O: Samo na osnovu Vašeg opisa ne mogu s potpunom sigurnošću tvrditi koji parazit je u pitanju. Kod mačaka se najčešće radi o invaziji mačjim buhama, ali buhe nisu bijele boje. Možda se radi o ušima (Felicola subrostratus ili Trichodectes canis) koje nisu tako česte kod mačaka, ali su nešto svjetlije boje (žućkasto smeđe) pa samim time više odgovaraju Vašem opisu.

Ukoliko želite biti sigurni u vrstu parazita koji se nalazi na dlaci Vaših mačića, moja preporuka je da mačiće ili nekoliko parazita odnesete na Zavod za parazitologiju na Veterinarskom fakultetu.

Ako se radi o ušima ne morate brinuti da će prijeći na Vas jer su uši specifične za svog domaćina na kojem prolaze sve razvojne stadije i ne prelaze na druge vrste. Kod buha je razvoj drugačiji tako da neki razvojni stadiji žive u okolišu domaćina i u nedostatku specifičnog domaćina mogu prijeći i na ljude.

Osim Herbamax-a koji ste već koristili, od proizvoda na bazi biljnih ulja mogu Vam još preporučiti Petsoft micro spray koji se koristi za suzbijanje nametnika na psima, mačkama, pticama i glodavcima. Primjenjuje se protiv: buha, ušiju, stjenica, krpelja, grinja, muha, komaraca i sličnih insekata.

Potrebno je dobro poprskati cijelu životinju, kao i okoliš u kojem životinja boravi te posebno obratiti pažnju na skrovita mjesta na samoj životinji (između nogu, ispod ušiju, pod repom) kao i nedostupna mjesta u prostoru u kojem životinja boravi.

Od standardnih ektoparazitika koji se koriste kod pasa i mačaka jedini preparat koji nije kontraindiciran za mačiće u dobi od oko mjesec dana je Frontline spray. Djelatna tvar je insekticid/akaricid fipronil, a koristi se za suzbijanje i sprečavanje infestacije pasa i mačaka buhama, krpeljima, ušima i paušima.

Primjenjuje se također špricanjem po dlaci životinje, uz napomenu da kod ovako mladih životinja treba paziti da ne pretjerate s količinom spreja. Kod prskanja po glavi, osobito oko očiju preporuka je da se sprej prvo nanese na gumenu rukavicu i rukom utrlja u spomenuta područja.

Nadam se da će Vam ove informacije pomoći, ali ipak moja preporuka ostaje Zavod za parazitologiju na Veterinarskom fakultetu kako bi se postavila objektivna dijagnoza.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr