Povratak

Mačići i proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam dva mačića stara cca 4 mjeseca. Prije tjedan dana su dobili proljev i tu nastaje problem. U veterinarskoj stanici su nam preporucili sulfadimidin. Doza je bila manja od 1 ml pošto su mačići slabi i mršavi. Lijek nažalost nije pomogao. Dobili su i suhu hranu (brikete), no ni to nije pomoglo pa Vas molim za savjet što da učinim.

Hvala, Danijel

O: Proljev kod mačića nije rijedak problem. Do njega može doći, kao i kod starijih mačaka, zbog neadekvatne hrane koju su mačići spremni često puta pojesti. Osim ovog uzroka, proljev mogu izazvati crijevni paraziti, a može se raditi i o infekcijama različitim mikroorganizmima, poput bakterija ili virusa.

O crijevnim parazitima pisala je opširno kolegica Zdravka Rumiha dr. med. vet.  u ranije objavljenom odgovoru Crijevni paraziti.

Raspon mogućih infekcija kreće se od bakterijskih infekcija, poput Salmonele, E. coli ili Campylobacter vrsta, do akutnih virusnih infekcija kao što je panleukopenija i povremenih povećanja bujanja crijevnih bakterija i kvasnica. U većini slučajeva prisutan je smeđi, tekući proljev, tjelesna temperatura može biti povećana, a u nekim slučajevima može se pojaviti i povraćanje.

Hrana je primarni uzrok proljevu ako je došlo do prejedanja te ako se mačić hranio preteškom ili premasnom hranom ili sekundaran kao popratna pojava neke infekcije. Ako vaša mačka ima osjetljiviji želudac preporuča se hrana niske količine masnoće, lako probavljiva, sa srednjom količinom proteina, više manjih porcija tijekom dana. Za probleme gornjih dijelova crijeva Hill's Feline i/d je vrlo učinkovita hrana. No, neki drugi problemi sa probavom zahtijevaju i drukčiju prehranu.

Ako Vaši ljubimci, osim proljeva, ne pokazuju druge znakove bolesti (gubitak apetita, apatija, promjene u boji mokraće,...) i liječenje kod kuće može dati rezultate.

U početnim stadijima proljeva (u prvih nekoliko dana) možete usporiti peristaltiku crijeva i uspostaviti normalne uvjete za probavu i posebnim hranama namijenjenim za probavne smetnje, kao što su Eukanuba Intestinal, Royal Canin Intestinal ili Hill's i/d. Naravno, ove bi hrane trebale biti savjetovane od strane veterinara koji je prethodno pregledao ljubimce i odredio dijagnozu i terapiju.

Ukoliko proljev ne prestaje nakon poduzetih mjera, ponovni odlazak veterinaru je neminovan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr