Povratak

Upalne promjene u usnoj šupljini | Virusne infekcije u mačaka - mačja virusna imunodeficijencija (FIV), leukemija mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo domaću macu staru 4 godine, steriliziranu. Bili smo kod veterinara u više navrata i maci je dijagnosticirana mačja leukemija. Osim toga ima upaljeno zubno meso, zadah iz usta i kao da je zamusana oko usta (male mrljice možda od krvi).  Kamenac joj je očišćen, zubi su u redu, zubno meso je crveno ali prema riječima veterinara - vidjeli su i gorih slučajeva. Prije par mjeseci opazili smo da se maca boji hrane! To se manifestiralo na način da bi u jednom trenu počela "režati", otvarati usta, "vrištati" i bježati po kući. U zadnje vrijeme čak i pijenje vode (koja nije hladna ili vruća)  izaziva bol. Tretirali bismo je Stomorgyl tabletama, stanje bi se normaliziralo da bi se unazad dva tjedna pogoršalo. Trenutno je tretiramo injekcijama (jedna je antibiotik, i druga protiv bolova), ali i dalje se drži dalje od hrane i zadnjih tri dana ne jede. Uglavnom se odmara, uobičajeno se mazi, "komunicira", izlazi van. Svaki posjet veterinaru nam se svodi na isti komentar, da je uzročnik mačja leukemija kojoj nema lijeka osim ako maca ne postane otporna na virus. Da li možda ovi simptomi ukazuju na neku drugu bolest, isto tako opasnu kao mačja leukemija? Da li nas možda može zavarati postojanje tog virusa, a da zanemarimo možda neku drugu bolest?  Zahvaljujemo unaprijed na savjetu.

O: Upalne promjene u usnoj šupljini mogu biti posljedica primarnog oboljenja ili sekundarne infekcije. Sekundarne infekcije se javljaju kada je organizam oslabljen primarnom bolešću. Uzročnici infekcija su virusi, bakterije ili gljivice. Upalne promjene u ustima nastaju i kao posljedica metaboličkih oboljenja, kao što je npr. zatajenje bubrega.

 

Od virusnih infekcija u mačaka je česta pojava bolesti koje spadaju u skupinu respiratornih oboljenja. Neke od njih izazvat će upalne promjene u usnoj šupljini. Pri infekciji pikorna virusima, koja protiče kao asimptomatska do teška bolest, mogu se javiti: kihanje, iscjedak iz oka, otežano disanje, šumovi u plućima, groznica, ali i ulcere po jeziku i tvrdom nepcu kojima prethodi slinjenje. Bolest prosječno traje 7-10 dana.Infekcija reovirusima je obično blaga bolest sa suzenjem, upalom spojnice i gingivitisom (upala desni). Bolest traje 1-26 dana. Profilakse nema te se bolesti liječe simptomatski, a preporuča se i prevencija sekundarnih bakterijskih infekcija.

 

Mačja virusna imunodeficijencija (FIV) je bolest koja protječe u više faza (akutna, latentna i kronična). U kroničnoj fazi se javljaju komplikacije koje se manifestiraju i promjenama na sluznici te dubljim mekim tkivima usne šupljine. Antibiotska terapija privremeno smiruje upalu, koja se ponovo razvija obzirom na postojeća oštećenja. 

 

Leukemija mačaka je virusna bolest koja potiče stvaranje različitih malignih tvorevina krvotvornih i limfoidnih organa. Posljedično se javljaju anemija, imunosupresija (posljedica je pad imuniteta), glomerulonefritis (upala bubrega) i ostale bolesti. Infekciji virusom leukemije mačaka pripisuju se različiti oblici enteritisa, pneumonije i septikemijskih stanja. Padom imuniteta normalni obrambeni mehanizam životinje postaje manjkav, te životinje oboljevaju od infekcija  koje bi inače prolazile čak i bez ikakvih manifestacija. Jedna od posljedica ove bolesti je glomerulonefritis. Već prema površini koja je zahvaćena promjenama, usporeno je lučenje mokraće, pa se stoga razvija uremija. Povećanje koncentracije uree u organizmu djeluje štetno na stanice i tkiva. Urea se izlučuje u većoj koncentraciji kroz digestivni trakt (u kojem se pretvara u jake baze) što dovodi do oštećenja sluznica i izaziva stomatitis, gastritis i enteritis.

 

U slučaju uremije preporučam Vam da mački dajete "Ipakitine" prah, koji veže toksine nastale u uremiji, te vezanjem fosfata djeluje pozitivno na funkciju bubrega životinja. Kao potporu imunološkom sustavu bilo bi joj dobro dati i "Immunoboost" pastu koja uz kolostrum sadrži kompleks vitamina i željezo, probiotike, esencijalne masne kiseline i mješavinu biljnih ekstrakata koji stimulativno djeluju na organizam životinje. Oba pripravka su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra. 

 

Za prehranu mačaka koje imaju problema sa žvakanjem možete koristiti konzervu "a/d" ili "High calorie" koje je izmješane moguće aplicirati u usta injektorom kao paste.   

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr