Povratak

Mačja šuga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Maloprije sam čitala nešto o mačjoj šugi jer mislim da moja mačka ima tu bolest. Neki od njezinih simptoma su: jako su joj slinava usta, ima čak i malo crnoga okolo, puno se češe i ustima si čupa dlaku. Da li bi to mogla biti mačja šuga ili nešto drugo?
Hvala, Tamara

O: Šuga je parazitarna bolest koju uzrokuju grinje iz skupine šugaraca, a karakterizirana je intenzivnim svrbežom i gubitkom dlake na zahvaćenom području. Kod mačaka je izazvana grinjom Notoedres cati.

Životni ciklus ove grinje isključivo je vezan za mačku kao nosioca.

Ženka grinje buši kožu nosioca i u nekoliko navrata polaže jajašca, nakon čega ugiba. Kroz 3 - 8 dana iz jajašaca izlaze ličinke koje prelaze u nimfu, a one zatim sazrijevaju do adulta (odrasli oblik). Nakon parenja, nove generacije ženki ponovo buše rupe u koži i u njih polažu jajašca. Cijeli razvojni ciklus obično traje 2 - 3 tjedna.

Šuga se može javiti kod svih dobnih kategorija mačaka, neovisno o pasmini. Češća je kod mačaka koje slobodno izlaze van.

Bolest se prenosi direktnim kontaktom između bolesne i zdrave mačke ili indirektno, preko zaraženog pribora za higijenu (četke, češljevi i sl.) ili zajedničkih ležajeva (u kućanstvima s više mačaka; u stacionarima ili hotelima za mačke). Simptomi se uglavnom najprije javljaju na području oko uški, a ukoliko se na vrijeme ne prepoznaju i ne počnu liječiti, prošire se na područje oko očiju (kapci), na njušku i na vrat. U vrlo teškim slučajevima, šuga se širi po nogama, ali i po trbuhu.

Kako bolest napreduje, dolazi do zadebljanja kože, a zbog učestalog češanja zahvaćeno područje je prekriveno krasticama.

Vrlo su česte i sekundarne bakterijske infekcije (zbog konstantnog češanja), što može dodatno zakomplicirati kliničku sliku i otežati liječenje.

Šuga se dijagnosticira kliničkim pregledom i mikroskopskim pregledom strugotina kože.

Bolest se kod mačaka uglavnom liječi lokalnom aplikacijom otopine (amitraz) na oboljelo područje koje se prethodno obavezno mora ošišati. Ukoliko su prisutne komplikacije sa sekundarnom bakterijskom infekcijom, liječe se parenteralno, davanjem odgovarajućih antibiotika.

Za prevenciju šuge bitno je onemogućavati kontakt s ostalim mačkama ili mačkama lutalicama, te održavati higijenu ležajeva i pribora.

Ukoliko se u istom kućanstvu nalazi više mačaka, bez obzira pokazuju li kliničke znakove ili ne, potrebno ih je sve preventivno tretirati, oprati i dezinficirati ležajeve, a zajednički pribor za higijenu obavezno temeljito očistiti, oprati i dezinficirati nakon svake upotrebe (svaku mačku češljati isključivo čistim priborom!).

Prema simptomima koje ste opisali, mislim da se kod Vaše mačke ne bi radilo o šugi, iako, naravno, pravu dijagnozu možete dobiti isključivo pregledom kod veterinara.

Crne nakupine oko usta trebalo bi postrugati i pogledati pod mikroskopom, budući one mogu biti prisutne kod različitih stanja (npr. mačje akne o kojima je opsežno ranije pisala kolegica, dr. Rumiha: http://www.pet-centar.hr/content/view/2811/70 ).

Slinjenje može biti posljedica akni, a može se javiti i zbog bolesti zuba ili desni.

U svakom slučaju, ne bi bilo loše da mačku odvedete na veterinarski pregled, kako bi se postavila točna dijagnoza i temeljem nje ispravna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr