Povratak

Mačje zarazne bolesti - mogućnost prijenosa neizravnim kontaktom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Budući da u kolovozu idem na godišnji odmor, a imam macu koja je zdrava (stara je 2,5 godine) planiram organizirati u svoj stan dolazak jedne gospođe dva puta dnevno kako bi mojoj maci promijenila pijesak, vodu u zdjelici i stavila hranu u zdjelicu, a također i oprala zdjelicu i počešljala macu. Kako ta gospođa također ima dvije mace, bojim se da bi možda svojim rukama mogla prenijeti neku bolest od svojih maca (ako je imaju) na moju macu kada bi došla u moj stan i kada bi prala zdjelicu i stavljala hranu i češljala moju macu. Je li to moguće? Moja maca dobila je tableticu protiv unutrašnjih parazita. Hvala unaprijed. S poštovanjem, Marta

O: Naravno da je moguć prijenos nekih infektivnih bolesti neizravnim kontaktom, ali je mala vjerojatnost za tako nešto.

Što se tiče najpoznatijih mačjih zaraznih bolesti poput leukemije, panleukopenije, bolesti imunodeficijencije, zaraznog peritonitisa i kompleksa respiratornih bolesti, zaista je mala ili nikakva mogućnost da se prenesu na način od kojeg Vi strahujete.

U većini slučajeva, neophodan je izravan kontakt sa bolesnom životinjom ili predmetima i opremom koju ona koristi. Virusi koji uzrokuju ove bolesti uglavnom nisu kontagiozni i brzo propadaju u vanjskoj sredini.

Hoće li do neke infekcije doći, ovisi o nekoliko faktora. Prvi je infekcijska doza, odnosno količina patogenih mikroorganizama. Uvijek je ta količina velika u okruženju bolesne životinje i smanjuje se s razdaljinom. Sljedeći važan faktor je virulencija mikroorganizma, odnosno njihova veća ili manja sposobnost da izazovu bolest. Važan faktor je zdravstveni status životinje, odnosno imunitet i sposobnost za obranu od mikroorganizama. Većinu infektivnih bolesti dobivaju mačke koje izlaze van i dolaze u kontakt s drugim mačkama. Mačke lutalice su u većini slučajeva izvor i rezervoar infekcije.

Stoga smatram da ne trebate biti zabrinuti, ali je oprez uvijek dobrodošao. Uobičajene i redovite higijenske mjere već umnogome smanjuju mogućnost za prijenos bolesti, npr. pranje ruku ili usisavanje u stanu. U vezi toga možete razgovarati s gospođom koja će brinuti o mačkama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr