Povratak

Mačji virus imunodeficijencije (FIV) - mačja sida / Odluka o eutanaziji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MarinaGabricDragovic new


Odgovara:
Marina Gabrić Dragović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Cijenila bih vaše iskreno mišljenje. Imam mačora starog tri godine koji je u svom životu pretrpio nažalost puno ružnih stvari. Kao mačića od 4 mjeseca ga je lupio auto i zarazio se mačjom sidom jer ga je napadao ulični mačak. Preživio je dvije jake upale pluća, zubno meso mu je upljeno, iz očiju mu ide krvavi iscjedak, treći kapak je prevučen preko polovice oka većinu vremena. Dlaka mu je u očajnom stanju i jako je mršav. I bez obzira na kvalitetu hrane na koju jako pazimo i silne skupe vitamine, on se ne može udebljati. On više nije zaigran, brz i okretan, većinu vremena provede sklupčan na krevetu. Na drugog mačora s kojim je odrastao sikće. Zadnje je uzimao antibiotike 10 dana i kapali smo mu oči. No, on se i dalje ne oporavlja. Moje pitanje je kada je dosta? Da li se trebam boriti sa sve češćim bolestima, hraniti ga i pojiti na špricu ili ga pustiti da ugine u miru? Trebam objektivno mišljenje jer se bojim da mu ja produžujem agoniju jer mi je teško pomisliti da bi mogao uginuti. Postoji li neka terapija od koje bi mu stanje moglo biti barem stabilno?
Da mu pružimo kvalitetniji život?
Unaprijed se zahvaljujem na brzom odgovoru.

O: Mačji virus imunodeficijencije (Feline immunodeficiency virus (FIV)) poznat je i kao mačja sida. Uzročnik ove bolesti je lentivirus (kao i uzročnik HIV-a) koji inficira domaće mačke cijelog svijeta a ove viruse karakterizira lagani razvoj bolesti. FIV je svrstan u istu obitelj retro virusa kao i virus mačje leukemije (FeLV) ali se taksonomski FIV razlikuje od ovog i virusa FFF (feline foamy virus). FIV napada imunosni sustav mačaka (vrlo slično HIV-u) čime čini mačku prijemljivijom za infekcije i bolesti od kojih inače ne obolijevaju zdrave mačke.

Bolest se pojavljuje u tri oblika: prvi je akutni stadij (1 do 2 mjeseca nakon zaražavanja) u kojem se u nekih mačaka zapaža vrućica, potištenost i generalizirana limfadenopatija a traje danima, tjednima pa čak i mjesecima. Vrlo često prolazi nezapaženo. Drugi je subklinički stadij (4 tjedna do nekoliko mjeseci nakon izloženosti virusu) u kojem simptomi bolesti iščezavaju ili u potpunosti nestaju a može trajati godinama. No, sve mačke ostaju viremične cijelog života. Treći stadij je kronični stadij u kojem mačke konačno podlegnu kroničnim infekcijama zbog supresirane funkcije imunosnog sustava. Obično se infekcije jave na koži i gastrointestinalnom sustavu. Neki od češćih simptoma su: loše stanje krzna, stalna povišena tjelesna temperatura i gubitak apetita. U mačaka se može javiti i stomatitis, periodontitis, gingivitis, rinitis, konjunktivitis, enteritis, gubitak tjelesne težine, anemija, promjene ponašanja, demencija, i dermatitis u kasnijim stadijima infekcije.

Lijek za mačju sidu nažalost ne postoji. Jedinu mjeru koju Vi kao vlasnik može poduzeti je prevencija sekundarnih infekcija. Treba zaštititi mačku od izlaganja infektivnim česticama (bakterije, paraziti) držeći mačku podalje od ostalih mačaka, u zatvorenom prostoru, cijepiti od ostalih virusnih bolesti. Mnoge oportunističke infekcije koje prate FIV mogu se liječiti antibaterijskim i antigljivičnim lijekovima ali s napretkom FIV-a infekcije postaju teže za liječenje.

Osim toga, možete  podizati imunitet mačka pripravcima  kao što je npr. Imunoboost pasta (sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum, bakterije mliječno kiselog vrenja, vitamine A, D, B-kompleksa, C, PP i željezo.) i Feli Immun koji kao ciljani dodatak prehrani mačke sa prirodnim sastojcima pozitivno utječe na cijeli organizam povećavajući prirodnu otpornost. Sadrži  ß 1,3/1,6 glukane iz kvasca koji reagiraju na receptore bijelih krvnih zrnaca, vežu se na njih i tako aktiviraju imunitet i vitamin C s kojim djeluje u sinergiji.

Što se eutanazije tiče, općenito se smatra kako ne treba razmišljati o takvom zahvatu u slučajevima ako ljubimac koji boluje od kronične ili neizlječive bolesti dobiva adekvatnu terapiju i njegu, a sposoban je jesti, piti i spavati bez gubitka daha, djeluje zainteresirano za zbivanja u okolini njega, umjereno se kreće, ima kontrolu nad mokrenjem i defeciranjem (osim ako bolest ne zahvaća neki od navedenih organa), čini se kako dobro podnosi umjerenu pa čak i jaku bol. Eutanazija se kod mačaka izvodi bezbolnom injekcijom koja počinje djelovati za nekoliko sekundi. Mačka se uvodi u duboki san (anesteziju) tako da je zahvat potpuno bezbolan.

Simptomi kod Vašeg ljubimca koje ste naveli upućuju na znatno narušeno zdravstveno stanje pa bi o ovom zahvatu trebalo pomno razmotriti i sa Vašim veterinarom te zajedno zaključiti je li eutanazija jedino najbolje rješenje za Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr