Povratak

Mačka grize vlastiti rep

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molila bi Vas za savjet zbog čega moja mačka želi izgristi svoj rep? Pred cca 7 godina netko ju je ostavio, bila je već sterilizirana, po dolasku u kuću počela je svoj rep hvatati grubo i noktima ga je zakačila te smo nakon drugog puta (zadnji puta je proparala rep cijelom dužinom - ima i problem sa noktićem koji joj je kao udica pa ga ne može vratiti natrag) odlučili odrezati. Sada ima preko 8 kg (previše) i opet pokušava isto neki puta se zakači pa je to strašno, a vidim da je nešto muči, obzirom je toliko debela ne može lako doći do repa, ali ima potrebu da ga uhvati kao da je nešto smeta cijelo vrijeme. Nema buha, nema krpelji , pažena, mažena, uredno je četkam jer to jako voli, a i ne može do svoje stražnjice pa je to jedini način da joj pomognem.
Molila bi Vas za savjet.
Srdačan pozdrav, Lolita

O: Problematika koju navodite da se pojavljuje kod Vašeg ljubimca može imati različite uzroke. Tako, mogli bi spomenuti neke od alergijskih reakcija npr. na trave, ubod kukca,....

Alergijske reakcije mogu za posljedicu imati neke od lokalnih reakcija, koje se najčešće manifestiraju pojačanim svrbežom i iritacijom na zahvaćenom dijelu tijela. Posljedičnim češanjem i grizenjem zahvaćenog dijela tijela (u slučaju Vašeg ljubimca - repa) dodatno se potenciraju problemi kao i otvaraju rane što stvara preduvjete za naseljavanje različitih mikroorganizama i pojavu sekundarnih bakterijskih infekcija. Ponekad, iritacija može biti toliko intenzivan da doslovno "do krvi" može izgristi zahvaćeni dio tijela.

Ovakvo ponašanje ljubimaca za uzroke može imati neke i od poremećaja u ponašanju. Tako, ovdje bih mogao spomenuti i tzv. sindroma mačje hiperestezije. Hiperestezija znači abnormalno povećana osjetljivost kože. Ovaj poremećaj može započeti kao mačja psihogena alopecija, a zatim prerasti u puno veći problem. Taj sindrom je poznat pod raznim imenima, kao sindrom automutilacije, bolest trzanja kože, mačja psihomotorna epilepsija, atipični neurodermitis.
 
Mačke s ovim sindromom su izrazito osjetljive na dodir duž kralježnice niz leđa do baze repa. Klinički znakovi ovog poremećaja su različiti: valovito gibanje kože, grčevi i trzanje mišića, trzanje repa, glasno mijaukanje bez razloga, osobito noću, zurenje u prazno raširenih zjenica.

Poznati su mnogi slučajevi kad ljubimci pokazuju neobično ponašanje najčešće nakon dodira, kao što je lovljenje repa, grizenje repa i oko repa čak do automutilacije. One trče, skaču, haluciniraju, mijauču pa se okreću oko sebe i sikću. Mogu same sebe ozlijediti grizući, mahnito ližući, žvačući ili čupajući svoje krzno.

Takvo ponašanje izaziva područja bez dlake, čak i teže kožne promjene, a same ljubimce je teško odvratiti od takvog ponašanja.

Slijed i intenzitet  simptoma može varirati, ovisno o uzroku. Takvo ponašanje se uočava kod vrlo uzbuđenih, uznemirenih i agresivnih mačaka. Točan uzrok je nepoznat, ali stresni događaji mogu izazvati tjeskobu, a posljedično hiperesteziju.

Smatra se da tijekom kronične tjeskobe nastaju promjene u kemikalijama mozga, što može dovesti do hiperestetičnog poremećaja. Stresori zbog kojih nastaje tjeskoba su npr. selidba u novi dom, promjena rasporeda aktivnosti na koje su navikle, odlazak ili dolazak člana kućanstva, uključujući i druge životinje, agresija između mačaka u kućanstvu, premještanje namještaja, viđenje novih, nepoznatih životinja u vanjskoj okolini i osjećaj ugroženosti, dosada i frustracija te bol u tijelu. Bol je snažan poticaj za tjeskobu u mačaka.

Zbog svega prije navedenog, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod svojeg veterinara. Isti će pregledati ljubimca te biti u mogućnosti točno utvrditi što je posrijedi s njim, kao i po postavljenoj dijagnozi odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr