Povratak

Mačka nema mlijeka nakon okota - postporođajne komplikacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačka se omacila prije tri dana i uopće nema mlijeka imala je 6 mačića i ostala su joj 3, ne znam što bi trebala jesti da ima mlijeka? Hvala, Ljiljana

O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i ovise u potpunosti o svojoj majci. U prva 3 - 4 tjedna majčino je mlijeko mačićima jedini izvor hrane i ima gotovo dvostruko veću nutritivnu vrijednost od kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Kako je njihova majka ostala bez mlijeka, Vi ćete na sebe morati preuzeti brigu o hranjenju.

Mačići u starosti nekoliko dana pa do oko tri tjedna trebaju oko 30-35 ml mlijeka za mačiće na dan, podijeljeno u 9-12 obroka, a ovisno o veličini mačića i stanju. Trebali bi se hraniti svaka dva sata. Hranjenje je najjednostavnije činiti bočicom za hranjenje (duda) koja ima nastavak sličan sisi što bi mačićima pak olakšalo sisanje. U ponudi Pet centra možete pronaći zamjenska mlijeka za mačiće: Canina Mlijeko za mačiće, Beaphar Kitty milk, Gimpet mlijeko za mačiće, Ebi-vet Kitty milk, Royal Canin Babycat Milk. Takvim mlijekom trebali biste ih hraniti barem do 45 dana starosti.

U dobi od tri do četiri tjedna možete mačiće navikavati na krutu hranu u koju možete u početku dodavati toplu vodu ili mlijeko u prahu za mačiće pripravljeno s vodom kako bi bila mekše konzistencije.
 
Kako biste potaknuli reflekse za hranjenje u mačića, možete lagano pritisnuti stražnji dio glave ili nježno pomaziti leđa. Pravilno postavljanje bočice za hranjenje je esencijalno da sve prođe u najboljem redu. Podizanje glave može uzrokovati aspiraciju sadržaja u pluća, što može dovesti do ozbiljnog poremećaja zdravlja. Nakon hranjenja i mačićima je potrebno podrignuti se. Ovo je najlakše postići držanjem jedne ruke ispod trbuha i nježnim tapšanjem gornjeg dijela leđa. Ako ne dođe do željene reakcije, bitno je da potaknete probavu na način sličan onome kako bi to majka mačka učinila. Mačka, naime, potiče probavu mačića lizanjem njegovog anusa i genitalne regije. Vi isti efekt možete možete postići brisanjem ili masiranjem ovih područja toplim, vlažnim ručnikom. Do rezultata (defeciranja) je nekad potrebno i nekoliko hranjenja, a za uriniranje i dulje.

Pokušajte svaki dan izvagati mačiće. Trebali bi dobivati oko 15 gr u prvim tjednima života.

Ako se mačići čine slabim, dehidriranim ili bolesnima, nemojte čekati s posjetom veterinaru koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvim se problemima radi, poduzeti odgovarajuću terapiju te Vas prema nalazu savjetovati o daljnjoj njezi.

Također, pažnju treba posvetiti i majci. Naime, izostanak lučenja mlijeka pokazatelj je da sa njezinim zdravljem nešto nije u redu.

Općenito se mogu javiti slijedeće komplikacije nakon okota: postporođajno krvarenje (mala količina iscjetka iz vagine normalno je prisutna tijekom 7-10 danan nakon okota, no ako je prisutan u prevelikom obujmu treba posumnjati na unutrašnje krvarenje te odmah potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti), mastitis (upala mliječne žlijezde koju karakterizira bol, otečenje i temperiranost, povišena tjelesna temperatura te mlijeko žute boje i gusto ili sa primjesama krvi a stanje je koje također zahtijeva hitan posjet veterinaru), akutna upala maternice (najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom, zaostalom posteljicom ili nehigijenskim uvjetima pri okotu a zahtijeva hitan posjet veterinaru kako bi se izbjegle komplikacije sepsom), agalakcija  (potpuna nesposobnost lučenja mlijeka) i disgalakcija (lučenje smanjene količine mlijeka) - nastaje kao rezultat neuhranjenosti mačke, velikog broja potomaka, deformiranih sisa. Ukoliko se sisanjem mladunčadi ne potakne lučenje mlijeka može se raditi i o hormonalnom poremećaju. Mački majci treba ponuditi visokokvalitetnu hranu u količinama koje ona želi, a ukoliko je letargična i ne uzima sama hranu, treba je ručno hraniti i napajati brizgalicom. Ukoliko kroz 2-3 dana ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, svakako treba potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti. I potonje, eklampsija (puerperalna tetanija) - stanje koje ugrožava život i zahtijeva hitan posjet veterinaru a javlja se uslijed pada razine kalcija u krvi. Mačka je nemirna, odbija hranu, hoda ukočeno, ima povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzano diše, drhti i ima konvulzije.

Ukoliko ste kod Vaše mačke majke primijetili neke od navedenih simptoma postporođajnih komplikacija, savjetujem da se obratite Vašem veterinaru kako bi na osnovu pregleda utvrdio o kakvom se problemu radi te poduzeo odgovarajuću terapiju na vrijeme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr