Povratak

Mačka obavlja nuždu izvan WC posude i urinira na neželjenim mjestima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim pomoć. Imam steriliziranu macu staru cca 3 g koja uporno i svakodnevno urinira po stanu iako ima svoj wc koji je se svakodnevno čisti, i u koji obavlja nuždu. Uzela sam je sa ceste prije dvije godine i odmah sterilizirala i odlučila da ostane. Peggy je naime malo “posebna” mica tipa starije punašnije bedaste tetke, koja je turbo nespretna, uvijek pogleda punog upitnika i stalno kao da je u panici iako je okolina dobroćudna. U kući imam još jednog mlađeg kastriranog dobroćudnog dečka (mačka), također iz susjedstva s kojim se slaže, te dvije vanjske sterilizirane cure (mace ženke) koje svakodnevno dolaze jesti i spavati.Uriniranje je počelo nekoliko mjeseci nakon sterilizacije. Bili kod veta, nađeni oksalatni kamenci u mokraćnom mjehuru i od tada na urinarnoj dijeti od koje se turbo udebljala. Urinira po čitavoj kutnoj garnituri dočim mene nema doma, tak da je moram zatvoriti u njezinu sobu kada odlazim, po svim kutevima njezine sobe svakodnevno, svemu što se nađe na podu (roba, krpa, novine, plastika, karton....) pa čak i kozmetička torba. Možda joj okolina ne odgovara ili možda je tip mace koja želi biti samo jedna u kući? Ma ne znam više... Možda mi možete pomoći da saznam što je uzrok tolikom uriniranju? Hvala Vam, Jelena

O: Jedan od najčešćih poremećaja ponašanja kod mačaka je obavljanje nužde izvan mjesta koje je za to predviđeno. Uzroci takvom ponašanju mogu biti različiti. Neki od mogućih uzroka su poremećaji zdravstvenog stanja. Kod upala mokraćnog mjehura, mokrenje može biti učestalo i bolno. Tu bol mačka može povezati sa kutijom za pijesak pa će izbjegavati obavljanje nužde unutar nje. Kod bolesti bubrega, jetre i štitnjače javlja se pojačano uzimanje vode, a posljedično tome i uriniranje.  Bolesti vezane uz poremećaje motiliteta, npr .artritis,  neurološki problemi ili bolesti mišića, također mogu utjecati na to da životinja jednostavno ne stigne na vrijeme doći do pijeska.

Drugi razlog uriniranja na neprikladim mjestima je averzija mačke prema kutiji za pijesak, prema pijesku, prema mjestu na kojem njezin WC ili sve to zajedno. Ako WC ima neugodan ili jak miris zbog sredstva za čisćenje ili zbog nedovoljnog čišćenja, to može odbijati mačku. Neodgovarajuća veličina kutije ili visina rubova mogu otežavati ulazak životinje (npr. previsoki rubovi otežavaju ulazak životinjama sa bolnim zglobovima ili nogama, te mačićima). Ostali razlozi mogu biti nečisti pijesak, neodgovarajuća tekstura pijeska ili miris. Mačke vole čisti pijesak, uglavnom bez mirisa i ne vole ga dijeliti sa drugim mačkama.  Kutija sa pijeskom ne bi trebala biti na nekom bučnom mjestu, gdje će mačku stalno netko ometati, bilo da su to ukućani ili druge životinje u kućanstvu.

Označavanje teritorija špricanjem urina je pojava koja se javlja i kod muških i kod ženskih mačaka, bez obzira da li su sterilizirane ili ne. Označavanje može biti posljedica toga što se životinja osjeća ugroženom, pogotovo ako u kuću došla nova mačka ili ih ima u neposrednoj okolini  (izvan kuće). Razlog može biti i miris novog namještaja ili tepiha.  Uzrok može biti frustracija nastala zbog čimbenika poput restriktivne dijete ili nedovoljne aktivnosti, npr. igre, što se često pogrešno tumači kao osveta vlasniku.

S obzirom na sve navedeno, potrebno je prvo utvrditi uzrok problema. Zdravstvene poremećaje treba liječiti. WC treba biti dovoljno velik, smješten na mirnom i tihom mjestu, lako dostupan 24 sata. Ne smije biti u blizini zdjelica za hranu i vodu, a ako imate više kutija treba ih rasporediti na različitim mjestima u kući. Redovito čistite pijesak, koristite blaga sredstva za čišćenje, a ako je WC star i oštećen te neugodnog mirisa, zamijenite ga. Površine na kojima mačka urinira treba dobro očistiti da bi se uklonio miris urina. U ponudi Pet centra možete pronaći Urine off sprej koji eliminira biotehnologijom miris urina i mrlje na licu mjesta, trajno. Urin Off koristi kombinaciju prirodnih mikroorganizama i njihove enzime koji probavljaju kristale mokraćne kiseline (koje su uzrok oporog mirisa urina), ureju i bjelančevine. Može se primjenjivati i na tkaninama. Osim navedenog može se dodatno koristiti i AMICI E FELICI Sprej odbijajući za pse i mačke za zatvorene prostore 300 ml ili PET STOP Repelentni sprej za odbijanje pasa i mačaka. AMICI E FELICI sprej  može koristiti u zatvorenim i otvorenim prostorima.Prije upotrebe  bocu treba protresti, a zatim nanijeti na površinu koju želimo zaštititi ,s udaljenosti 25-30 cm. PET STOP repelentni sprej, ne ostavlja nikakve mrlje i zbog toga se može koristiti za sve predmete i mjesta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr