Povratak

Mačka povraća nakon što je jela lišće ruže

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 2 godine. Jučer sam dobila buket cvijeća s ružama i on je to jeo, nije jeo cvijeće, nego ono zelenilo okolo i sad danas povraća. Prvo je izbacio onako dlake kako mačke znaju, a poslije samo tekućinu ispovraća koja je crvene boje, bojim se da nije krv. On se kreće, malo se i igra, ujutro je mokrio i jeo i pio, ali danas popodne ništa. Zanima me što mu je i da li je opasno, da li da ga vodim kod veterinara ili da sačekam do sutra?
Hvala, Maja

O: Mačke povraćaju lako i relativno često.

Povremene izolirane epizode povraćanja, nakon kojih mačka normalno jede, mokri, defecira i ponaša se uobičajeno, ne smatramo zabrinjavajućim.

Učestalo povraćanje, međutim, predstavlja razlog za zabrinutost. Uvijek treba paziti i na moguće ostale simptome, koji mogu biti koristan putokaz u detektiranju problema.

Mnogobrojni razlozi mogu dovesti do povraćanja. Najčešće se radi o kuglastim nakupinama dlake kojih ima u želucu i koje mačke nastoje izbaciti jedući travu. Vjerojatno je Vaša maca zbog toga jela lišće ruže.

Ruže se ne smatraju otrovnim biljkama za mačke, ali ingestija izaziva povraćanje i kratkotrajnu potištenost. Međutim, u komercijalnim vrtovima standardni je postupak da se biljke, pa tako i ruže, prskaju različitim pesticidnim sredstvima, što može biti opasno u konkretnom slučaju za Vašu macu.

Zbog toga morate sa posebnom pažnjom pratiti njeno ponašanje i ako se simptomi nastave posjetiti veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr