Povratak

Mačka povraća - otrovne biljke?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije pola sata moja mačka je povraćala, znam da je to normalno kod mačaka, ali što me zabrinulo je bilo to što je ona neposredno prije povraćanja, ne znam kako bih opisala, plazila je jezik kao da se oblizuje, to je radila oko 2 minute onda je jednom zamjaukala i povratila. Ja mislim da je pojela nekakvu biljku (možda božićnu zvijezdu). Molim vas da mi hitno odgovrite ako je u pitanju nešto drugo! Unaprijed zahvalna, Marija

O: Povraćanje ili vomitus definira se kao prisilno izbacivanje želučanog a ponekad i sadržaja prednjeg dijela crijeva kroz usta.

Većina mačaka povremeno povraćaju. Kako u ljudi povraćanje znači vrlo neugodno iskustvo ne može se to reći i za naše ljubimce. Razlog za zabrinutost ne predstavlja sam akt povraćanja već frekvencija i mogući uzrok.

Povraćanje se događa pod kontrolom centra za povraćanje u mozgu i kemijskog receptora u srcu. Oni prepoznaju podražaj iz bilo kojeg dijela tijela, a koji je tada okidač želučanih kontrakcija i kontrakcija dijafragme što dovodi do povraćanja. Većina životinja neposredno prije povraćanja pokazuje pojačano slinjenje (vidljivo oblizivanje, gutanje ili curenje sline van usne šupljine) i/ili mučninu.

Cijeli je niz uzroka povraćanja u mačaka.

Najčešći uzrok su kuglice dlake, zatim progutana strana tijela. Većina malih stranih tijela uzrokuju naglo povraćanje a nakon toga problem prolazi sam od sebe. No, povremeno se zaglave i tada predstavljaju potrebu za hitnom kirurškom intervencijom. Ako maca redovito povraća, a ne defecira, velika je vjerojatnost za začepom crijeva stranim predmetom i hitno bi trebalo posjetiti veterinara.

Kao uzroci povraćanja spominju se još i crijevni paraziti (oblići i trakavice) te problemi sa prehranom koji su česti uzroci povraćanja bilo da su primarni uzrok (prejedanje, pokvarena, začinjena ili premasna hrana) ili sekundarni drugom uzroku povraćanja (infekcije probavnog sustava).

Zatim, metaboličke bolesti kao što su bolesti bubrega, jetre, sepsa. Obično su prisutni i drugi simptomi kada je potrebna intervencija veterinara.

Treba spomenuti i otrovanja (simptomi ovise o tipu otrovne tvari) i infekcije želučane sluznice (gastritis). Ove potonje obično zahvaćaju i prednje dijelove crijeva tako da je obično prisutan i proljev.

Važnost povraćanja kao simptoma ovisi o nekoliko faktora: koliko često je bilo povraćanje (tjedno, dnevno, u satima?), koliko dugo povraćanje traje, da li je ljubimac veseo ili potišten, ima li drugih simptoma (proljev, nedostatak apetita i sl.).

Kako sumnjate na pojedenu kućnu biljku, a s obzirom da je lista biljaka otrovnih za mace velika, savjetujem Vam da macu odvedete veterinaru kako bi pregledom utvrdio da li je bilo kakvih posljedica na njezino zdravlje.

O biljkama otrovnima za mačke više je opisala kolegica Mlinar-Gruja:

http://www.pet-centar.hr/content/view/635/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr