Povratak

Mačka prihvatila "tuđeg" mačića, pokušava dojiti i grize mu brkove

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam kućnu macu staru oko 2 godine koja još nije kastrirana i nije se nikada parila. Dosad nijednu mačku ni mačića nije prihvaćala. Prije jedno 3 tjedna smo doveli malenog muškog mačića starog otprilike 2 mjeseca kojeg je naša maca odmah prihvatila, opsesivno se vezala za njega i pocela ga dojiti. Cijelo vrijeme se igra s njime, liže ga i nadgleda ga. Nije mi jasno kako maca koja se nikad nije omacila moze dojiti i zasto malom mačiću  uporno grize brkove? Čak mu je i krasticu napravila. Unaprijed zahvaljujem. Mia


O: Dojenje je uvjetovano neurohormonalnim podražajima u tijelu ženki nakon poroda, ali se u svijetu sisavaca mogu susresti i različita odstupanja. Tijelo mačke je po porodu pod utjecajem hormona prolaktina. On potiče lučenje mlijeka, ali isto tako snažno djeluje na ponašanje mačke. One se ponašaju zaštitnički i svu svoju pažnju posvećuju njezi i hranjenju mladunaca. Grickanje brkova samo je dio ovako brižne njege. Blizina mladunca ima vrlo značajnu ulogu u podražaju mliječnih žlijezda i otpuštanju mlijeka. Dojenje traje pet do šest tjedana, nakon čega mačići u normalnim okolnostima počinju samostalno jesti krutu hranu.

Zbog emocionalne povezanosti, period dojenja može biti i nešto duži. Kako mačići prestaju dojiti tako se i količina prolaktina u tijelu majke smanjuje, a povećava se nivo estrogena koji mačji organizam vodi u novi estrus ili "tjeranje". Obzirom da je očito došlo do disbalansa hormona bilo bi dobro da macu odvedete na veterinarski pregled.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr