Povratak

Mačka šepa nakon boravka na hladnoći / Mogući razlozi šepanja i specijalistički pregled

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Primijetila sam da moja mačka šepa na prednju desnu nogu nakon boravka na hladnoći. Mačka je stalno u stanu, ali po povratku s balkona (kad je vani hladno) šepa na prednju nogicu. Nakon što kraće vrijeme šepa ponovno hoda normalno (kao da šepa dok si ne ugrije zglob). Mačka ima 4 i pol godine i malo je debeljuškasta . Zanima me koji bi mogao biti razlog šepanja, da li šepa zbog debljine (ali zašto onda šepa samo kad je hladno), da li bi se možda moglo raditi o artritisu ili što drugo. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem, Melita

O: Razlozi šepanja kod kućnih ljubimaca su višestruki.

Traume nastale kod doskoka, udarca, ugriza mogu rezultirati ozlijedom raznih dijelova lokomotornog sustava (kostiju, mišića, zglobova, tetiva, ligamenata), te ovisno o težini ozlijeđenog tkiva i šepanje, kao posljedica toga, bit će prisutno u većoj ili manjoj mjeri.

Šepanje također može nastati kao posljedica ugrizne ili ubodne rane, koje se mogu brzo inficirati. Te rane se brzo zatvaraju, obrasle su dlakom i teško su primjetljive sve dok se simptomi upale ne manifestiraju u vidu bolnosti, oteknuća, temperiranosti i kao posljedica nastaje šepavost.

Također, šepavost može nastupiti kao posljedica degenerativnih promjena na zglobovima i ligamentima i nazivamo ih osteoartroze (promjene zahvaćajuzgobne hrskavice koje se mijenjaju, stanjuju, te nastaju pukotine na zglobnim plohama). Na mjestima oštećenja stvaraju se osteofiti (koštane izrasline) koje uvjetuju bolan hod i šepavost. Bol i šepavost se znaju pojaviti samo u početku kretanja kako bi daljnjom aktivnosti nestajali, kako ste i sami opisali. Bol se obično javlja kod hladnijeg i vlažnijeg vremena, također kod ljubimaca koji su pretili.

Svaku sumnju možete odagnati ili potvrditi specijalističkim pregledom kod Vašeg veterinara koji će u tom slučaju napraviti rendgensku snimku bolnog područja Vaše ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr