Povratak

Mačka teško diše

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka stara oko 2 i pol mjeseca već par dana teško diše i diše na usta. Kašljala je i imala začepljen nos. Danas joj je na usta izašla ljepljiva sluz zbog čega diše još teže. Malo jede i smršavila je. Dok je bila manja bila je jaka i zdrava. Boravi vani s ostalim mačkama, ali druge nemaju te simptome. Jede hranu kao i mi, suhu hranu, mlijeko iz tetrapaka i pije vodu. Zanima me kako joj mogu pomoći jer je već dosta oslabila. Trebam li ju odvesti veterinaru? Please help!!! Petra

O: Mlade, necijepljene mačke vrlo često oboljevju od infekcija gornjih dišnih puteva.

Uzročnici ovih oboljenja su virusi, a komplikacije se mogu razviti u smislu sekundarne bakterijske infekcije. To u pravilu pogoršava opće stanje životinje i produžava tijek oporavka.

Iako se radi o kontagioznim oboljenjima mačaka, u grupama češće oboljevaju mlađe jedinke oslabljelog imuniteta. Tako, npr. izvor infekcije mogu biti mačke koje ne pokazuju kliničke znakove infekcije.

Rinitis je upala nosne sluznice, a osim mikroorganizama uzrok ovom oboljenju mogu biti različiti alergeni. U tom je slučaju uz edem sluznica ptisutan proziran iscjedak i svrbež. Katkad u etiologiji rinitisa sudjeluju i različite traume, plijesni, nedostatna prehrana (nestašica vitamina A), kongenitalni defekti nepca, povraćanje, upale sinusa i dr.

Virusni rinotraheitis je zarazna bolest mačaka koja se manifestira povišenom temperaturom, suzenjem, iscjetkom iz nosa, kihanjem i otežanim disanjem. Uzročnik je herpesvirus. Tok i težina bolesti mogu biti vrlo različiti - od skrivenih oblika do vrlo teških oboljenja.

Bolest počinje temperaturom i kihanjem, zatim se javlja slinjenje, potištenost, iscjedak iz nosa i suzenje. Kasnije nastupa otežano disanje, mršavljenje i iscrpljenost životinje. Posljedica ove upale može biti deformacija rožnice i sljepoća.

Iako ne postoji lijek kojim bi veterinar izliječio primarni uzrok bolesti (radi se o virusu), svakako će pomoći životinji terapijom kojom će ublažiti simptome i sekundarnu infekciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr