Povratak

Mačka, trudnoća i novorođenče

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih Vas za savjet. Muž i ja htjeli bi nabaviti macu. Još nemamo djecu, ali želimo i planiramo. Sa svih strana čujem da trudnica (i novorođenče) i maca "ne idu zajedno", jer postoje razne "opasnosti" za majku i dijete. Eto, samo bih molila iskren savjet jer ne bih htjela nabaviti macu i onda je morati poklanjati nekom drugom zbog moje trudnoće. P.S. Uzeli bismo domaću macu, dakle bez rodovnika, ako je i to bitno za punu sliku. Puno, puno hvala unaprijed.
Srdačan pozdrav, Gordana.

O: Zoonoze su bolesti zajedničke ljudima i životinjama.

Uzročnici su bakterije, virusi, gljivice , protozoe i paraziti. Većina bolesti se uspješno liječi, ali npr. oprez vezan uz mogućnost infekcije virusom bjesnoće nikad nije pretjeran. Zato je moja preporuka da  mačku koja izlazi na otvoreno cijepite protiv bjesnoće. 

Toksoplazmoza je parazitarna infekcija koja vrlo često prolazi bez znakova oboljenja, ali predstavlja ozbiljnu opasnost za fetus i osobe oslabljenog imunološkog sustava. Toxoplazma gondii je protozoa čiji su razvojni oblici oocista, tkivna cista i tahizoit. Oocista nastaje razmnožavanjem spolno zrelih jedinki, a ovaj ciklus se odvija u tankom crijevu mačaka. Čovjek se može invadirati oocistama unoseći ih hranom onečišćenom mačjim izmetom (povrće, voće...), nedovoljno termički obrađenim mesom ptica i sisavaca, a neki autori kao izvor infekcije navode sirova jaja i mlijeko. Imunološki status oboljele osobe igra važnu ulogu u razvoju ove bolesti. 
Opasnost za fetus predstavlja akutna infekcija trudnice koja u žene može protjecati bez ikakvih znakova oboljenja. Rijetko se događa kongenitalna infekcija zbog ponovne aktivacije latentne infekcije majke koja  je već prije bila u kontaktu s uzročnikom. Posljedice infekcije mogu biti prerani porod, neurološke komplikacije, oboljenje očiju s mogućim gubitkom vida, te oštećenje sluha.
Spriječavanje kongenitalne infekcije provodi dr svakodnevnim higijenskim mjerama (temeljito pranje ruku, nošenje zaštitnih rukavica pri čišćenju mačjeg wc-a, temeljito pranje povrća i voća,  prehrana termički obrađenim mesom, mlijekom i jajima) i serološkim ispitivanjem na određena antitijela trudnice u početku i tijekom trudnoće. Mačke bi trebalo hraniti isključivo termički obrađenom hranom.
 
Toksokaroza je bolest uzrokovana jednim od razvojnih stadija mačje i pseće gliste. Jajašca životinje izlučuju izmetom, te se osim direktnim kontaktom (gladeći mačku na čijoj se dlaci mogu zadražati jajašca) možemo kontaminirati neopranim povrćem, pijeskom ili zemljom. Važno je temeljito prati povrće i voće, te veće dijete  upozoravati da neoprane ruke ne stavlja u usta. Mačku treba redovito tretirati sredstvima protiv nametnika, a izmet redovito uklanjati.  
 
Vrlo često spominjani zdravstveni problemi u djece su alergije. Postoji cijeli niz mogućih alergena, a između ostalih su oni vezani uz držanje i kontakt s kućnim ljubimcima. Dugo vremena se dlaka pasa i mačaka smatrala uzrokom alergije u ljudi. Najnovija istraživanja su pokazala da se radi o alergijama na uljne žlijezde čiji sadržaj se nalazi u  njihovim izlučevinama (slina i mokraća), te prhuti koji se stvara ljuštenjem kože. Pojavi alergija podložnija su mlađa djeca. Prevencija se provodi redovitim provjetravanjem prostorija, izbjegavanjem spavanja u istoj prostoriji s kućnim ljubimcima, te u slučaju pojave znakova alergije  što ranijom stručnom pomoći pedijatra.
 
Sve navedeno dio je mogućih zdravstvenih problema vezanih uz suživot sa životinjama. Vjerojatnost oboljenja ovisi o mnogo čimbenika, a u trudnica i male djece bilo bi neophodno u najvećoj mogućoj mjeri provesti sve korake njihove prevencije.
 
Međutim, pri donošenju odluke uzmite u obzir da većina ljudi ne živi pod "staklenim zvonom", te da takav odnos prema zdravlju i nije najbolje rješenje.     

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr