Povratak

Mačka trza nogama - normalno ponašanje ili nevoljni pokreti (tremor)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam udomljenu macu staru 8 mjeseci. Prije dva mjeseca primjetio sam da uvlači (lagano trza) stražnje noge. Ti tikovi koji se javljaju povremeno nisu samo kad spava nego  i kad opušteno budna leži na boku. Inače je vesela, razigrana kao i svaka maca samo kad se skroz opusti primjećujem ta lagana pomicanja koja postaju ćešća. Prije mjesec dana je dobila pastu protiv trakavice pa mislim da je to isključeno. Molim vas pomozite savjetom i iskustvom. Hvala!

O: Mačkama su svojstveni opisani simptomi i u većini slučajeva ne radi se o bilo kakvom poremećaju. Lagano trzanje, koje ne uključuje akciju cijelog tijela, odnosno prednjih i stražnjih ekstremiteta istovremeno, ne bi trebalo zabrinjavati, ono se događa kada su mačke budne, kao i kada spavaju.

Kako nema bilo kakvih drugih simptoma, koji bi mogli dodatno potkrijepiti bilo kakvu sumnju na bolest, iz ove perspektive izgleda da je sa Vašom macom sve u redu.

Ipak, nevoljni pokreti (tremor), mogu nastati i u vezi sa stanjima poput hipoglikemije, trovanja, upale, ozljede, kao i iz nepoznatih razloga (idiopatski) i bolesti nervnog sustava. Većina navedenih bolesti ima i druge simptome, osim tremora, pa je veoma mala vjerojatnost da se radi o njima, s obzirom na to da navodite kako je maca vesela i razigrana.

Za kvalificirani stav u vezi stanja Vašeg ljubimca, trebalo bi obaviti pregled u veterinarskoj ambulanti. Uz temeljitu anamnezu, to je jedini put kojim se može ocijeniti zdravsteno stanje Vaše mace.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr