Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me koliko često mogu prati svog mačka šamponom,  je li to uputno i koji šampon valja koristiti?
Hvala, Sandy

O: Mačke su vrlo uredne životinje,  a krzno uređuju lizanjem. Stoga se mačke kupaju i šamponiraju samo povremeno, prema potrebi. Neke pasmine mačaka imaju vrlo zahtjevno krzno koje je po posebnim programima potrebno redovito tretirati i njegovati. Tu se ubrajaju izložbeni primjerci, čije krzno mora zadovoljiti određene felinološke standarde.

Većina mačaka ne voli vodu i kupanje za njih predstavlja neugodno iskustvo. Stoga bi s kupanjem trebalo započeti već u najranijoj dobi. Mace koje su okupane u dobi od 3-4 mjeseca u pravilu vežu kupanje uz ugodu i kasnije ne pokazuju strah od vode.

Za odrasle mačke koje se boje vode namjenjeni su šamponi za suho pranje ili vlažne maramice. Iz ponude Pet centra izdvajamo šampone za suho pranje Trixie, koji je pogodan za čestu uporabu, kao i Gimpet šamon za suho pranje s uljem purcelina, koji temeljito čisti i njeguje kožu, a vraća krznu prirodan sjaj. Ovi šamponi  su vrlo ugodnog mirisa. Za dnevnu toaletu mačke prikladne su i vlažne maramice. Za sve vrste dlake preporučamo Amici e felici higijenske vlažne maramice s ylang-ylangom i aloe verom. 

Ukoliko se odlučite za klasično kupanje Vaše mačke, odaberite svakako šampon namijenjen upravo ovoj vrsti životinja. Izbjegavajte ostale šampone jer nisu prilagođeni koži i dlaci mačke, a postoji i vjerojatnost da će ih životinja polizati. Iz naše ponude izdvajamo šampon Armonie Naturali sa zelenom glinom, za sjajnu, meku i na prirodan način zaštićenu dlaku. Posebno odabrani sastojci pridonose regenerirajućem djelovanju ovog izrazito blagog šampona. Također, dostupan je i Essentials šampon za mačiće i osjetljive mačke,  s dodatkom lavande, kamilce i slatkog bosiljka te Beaphar šampon  s uljem makadamije za njegu oštećene dlake. Izvrstan odabir predstavlja i Dermilen hipoalergeni šampon, koji ne senzibilizira kožu, vraća dlaci i koži masnoću i vlagu, a preporučuje se i za češća pranja.

OZNAKE: