Povratak

Megakolon

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja perzijska maca, godinu dana stara, bila je danas na klistiranju. Dijagnoza je megakolon. Terapija: parafinsko ulje na usta i u hranu, 10 ml dnevno, dijetna mekana hrana (Recovery Intestinal) narednih nekoliko dana. Gravidna je, 2 mačića. Nekoliko dana vodu nije pila, a jede redovno (pretpostavljam radi mačića jer u njena crijeva više nije stalo hrane). Ukoliko ne vidim poboljšanje nakon nekoliko dana, što da napravim? Jesu li neke specifične bakterije uzročnici crijevnih začepljenja? Nije progutala nikakvu stranu tvar, zadnji put kad je jela kosti (na Veliki petak) to su bile riblje kosti s kojima nikad dosad nije imala problema. Može li se megakolon izliječiti antibioticima ili je to kronična bolest?

Materijal i lijekovi: roborante calier, Simivet retard susp.pro.inj. Jesu li dana terapija i lijekovi dostatni za izlječenje od ove bolesti? Željno iščekujem Vaš odgovor.
Hvala lijepa, Maja

O: Megakolon predstavlja bolest poremećaja u crijevima, koji karakterizira kronično povećan ili proširen kolon. Mnogo je mogućih uzroka ovom stanju (urođeni, stečeni ili idiopatski).

Smatra se da urođeni megakolon nastaje uslijed nedostatka određenih živčanih stanica kolona što dovodi do problema u motilitetu i opstrukciji crijeva. Javlja se vrlo rijetko u mačaka.

Stečeni megakolon može rezultirati nizom moguće patoloških procesa koji mogu nastati unutar i izvan kolona te mogu, ali ne moraju, uključivati metaboličke ili neurološke poremećaje. Velik broj slučaja javlja se bez utvrđenog uzroka. Začep i ozljede zdjelice najčešći su uzroci megakolona u mačaka. No ponekad su uzrok ovog stanja i progutana strana tijela.

Mačke oboljele od megakolona obično su kronično konstipirane, djelomično ili potpuno, kada je otežan ili onemogućen prolaz crijevnog sadržaja. Ako se ne liječi na vrijeme, mogu se javiti komplikacije, kao što su kompletan začep crijeva, inkontinencija fecesa i prekomjerno namnažanje crijevnih bakterija, što rezultira nepokretljivošću crijeva. Mačke s komplikacijama povremeno povraćaju, apatične su i anoreksične (odbijaju hranu). Ako se ne liječi, mačka s ovim simptomima može i uginuti.

Začep crijeva pak predstavlja funkcionalnu ili mehaničku neprohodnost alimentarnog kanala. Funkcionalna neprohodnost nastaje kada mišići crijevne stijenke nisu u mogućnosti normalno se kontrahirati u valovima (peristaltika) koje gibaju sadržaj crijeva. Mehanička neprohodnost uključuje suženje crijeva (striktura), priraslice, tumore, prisutnost stranog tijela, pritisak izvana.

Sumnja na strano tijelo može se postaviti ako mačka pokušava povraćati ali ne uspijeva ili se napinje prilikom defeciranja. Trbuh može biti osjetljiv, a mačka može zauzimati neobične položaje kako bi si olakšala bolove. Nije rjetkost da se strana tijela pomiču u probavnom sustavu, uzrokujući tako povremene opstrukcije. Mačke najčešće progutaju duguljaste predmete poput užeta, vezice za cipele i sl. Ovakvi predmeti u crijevu uzrokuju nabiranje ili dolazi do omotavanja crijeva.

Megakolon se može javiti u mačaka bilo koje dobi, pasmine i spola, no većinom se javlja u srednje starih (oko 5 godina starosi) mačaka, a najčešće u mužjaka.

Simptomi koji prate ovo stanje su slijedeći: smanjena ili odsutna defekacija, bolna defekacija, pokušavanje defeciranja, defeciranje suhog i tvrdog fecesa, a kronične slučajeve prati i odbijanje hrane, letargija, gubitak tjelesne težine i povraćanje.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, općeg kliničkog pregleda, a za utvrđivanje težine slučaja, kao i postojećeg uzroka, potrebne su dodatne pretrage: kompletna krvna slika, biokemija krvi, analiza urina, RTG-snimka abdomena, UZV abdomena, kolonoskopija.

Liječenje se provodi sa ciljem uklanjanja fekalnog materijala i uzroka megakolona kroz promjenu prehrane, klistiranje, svakodnevno dodavanje laksativa (npr. parafinsko ulje) te u najtežim slučajevima i kirurški zahvat.

Terapija koju je dobila Vaša mačka je u redu za slučaj: terapeutski aktivne tvari u Roborante Calieru posebno su indicirane za one stresne situacije koje uzrokuju latentne ili evidentne disbalanse u organizmu, od metaboličkih poremećaja do onih energetske vrste poput nedostatka apetita, anemija, gladovanja, atrofija, itd., dok je Simivet retard polusintetski penicilin širokog antimikrobnog spektra djelovanja indiciran, između ostalog, i u slučejvima infekcije probavnog sustava, a u svrhu sprječavanja sekundarnih bakterijskih infekcija zbog oslabljenog imuniteta nastalim zdravstvenim stanjem.

Općenito se smatra kako je megakolon u mačaka više simptom, nego specifična bolest te tako predstavlja kronično oboljenje i ne može se izliječiti samo antibiotskom terapijom. Dakle, prilikom dijagnostike treba identificirati glavni uzrok te liječiti njega.

Dugoročno, prevencija ovog stanja čini se posebnim režimom prehrane, tjelesnim aktivnostima te redovitim iščetkavanjem (naime, i nakupljanje dlaka u probavnom sustavu može biti uzrokom začepa crijeva u mačaka pa posljedično megakolona).

Ukoliko se zdravstveno stanje Vaše mačke ne popravi kroz nekoliko dana, svakako o tome obavijestite Vašeg veterinara, koji će procijeniti da li su potrebne i koje dodatne pretrage za postavljanje konačne dijagnoze i identifikacije uzroka te po potrebi prilagoditi ili promijeniti započetu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr