Povratak

Međusobno slaganje i ponašanje mačaka / Podrezivanje pandži

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca je prije 2 mjeseca omacila jedno mače. S obzirom da se tjedan dana nakon okota počela tjerati, sumnjali smo u njenu ponovnu trudnoću, a pošto smo je mislili sterilizirati, odvojili smo je od mačića kad je napunio mjesec dana. Maca je sad sterilizirana i kad smo joj ponovo donijeli maćića, kojeg nije vidjela mjesec dana, ona nas je iznenadila svojim ponašanjem. Negdje sam pročitala da mačke dugo pamte svoj rod, a ova je siktala i frktala na maloga kao da će ga udariti, nije se ponašala kao da mu je mama, nego kao da brani svoj teritorij od drugih mačaka.. Moje pitanje je da li ona zna da je to njeno mladunče? I još jedno pitanje: da li se maci trebaju rezati nokti? Unaprijed zahvaljujem, Roberta

O: Najvažniji čimbenik slaganja mačaka je krvno srodstvo. Naime, poznato je da ženke (majke, kćeri,...) stvaraju "jezgru" krvlju povezane kolonije, a mužjaci pristupaju bratstvu mužjaka, svaki s vlastitim područjem.

Moguće je da Vaša ljubimica nije, zbog odsutnosti ili promijenjenog mirisa, prepoznala svoj podmladak te da se zbog toga agresivno postavila. Naime, poznate su situacije kada se mačka, nakon hospitalizacije ili dugotrajnog izbivanja iz doma, vrati kući i bude napadnuta od strane zdrave mačke iz istog kućanstva.

U pravilu, takvi sukobi su kratka tijeka, odnosno traju toliko dugo dok se ne uspostavi hijerarhija (društveni položaj) između ljubimaca.

Pandže (nokti) mačkama služe za hvatanje, držanje, ali i grebanje. Naime, grebenjem mačke ostavljaju vidljive teritorijalne oznake, oznake koje su prepoznatljive drugim mačkama. Zbog tih prirodnih nagona, često se vlasnici odlučuju za određene grebalice i postolja za penjanje. Također, kod ljubimaca koji se prvenstveno drže u kući, savjetuju se i redovite kontrole pandži te po potrebi, redovito podrezivanje istih. Kod odraslih ljubimaca, podrezivanje noktiju se provodi svaka tri tjedna, kako bi isti bili kratki i tupi. Najčešće se koriste rezači koji izgledaju poput malih giljotina. Takvim rezačima se osigurava da, s manjim pritiskom, napravimo čišći rez.

Prvo podrezivanje pandži se preporučuje obaviti kod svog veterinara. Na takav način možete naučiti pravilno podrezivati i izbjeći eventualne ozljede ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr