Povratak

Microsporum Canis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 tjedna dobili smo macu, odmah sam primijetila crne naslage na bradici u dlaci mace i pomislila da je musava od hrane. Međutim, nakon tjedan dana to se počelo širiti i otišli smo kod veterinara koji je dao uput za laboratorij. Svi su nalazi bili negativni, bakterije, paraziti i gljivice, mada je doktor rekao da nalazi na gljivice nekada omanu. Ja sam, na žalost, odmah dobila crvenu flekicu i maca je već tjedan dana u kavezu u dnevnoj sobi. Dobija Lamisil tablete, 30 mg/kg, mažem je Surolan rastvorom, a sebe Lamisil kremom i također pijem tablete. Moja kćerkica je jučer, nakon tjedan dana karantina, također dobila crvenu flekicu - gljivicu. Muž još uvijek ne pokazuje simptome zaraze.

S obzirom da je max karantena kavez u dnevnoj sobi, gdje nitko ne spava, zanima me kolika je inkubacija mikrospora? Je li moguće da je moja kći to pokupila i prije no što smo macu stavili u kavez, pošto je od tada diram samo ja? Zanima me i je li uopće moguće macu izliječiti na taj način, da li se spore prenose i zrakom, a ne samo dodirom, je li dovoljno što je maca u kavezu? Najviše se brinem zbog djeteta, jer smo sve to već prošli prije 1,5 godinu. Ne želim da itko izgubi kosu zbog toga. Maca je stara oko 6 mjeseci i ima 1,2 kg. Svi patimo, a najviše maca koja je u kavezu, hoće li to proči?
Hvala unaprijed, pozdrav iz Novog Sada

O: Microsporum canis je zoofilni dermatofit rasprostranjen diljem svijeta, a česti je uzročnik kožnih infekcija u ljudi, a naročito djece. Inficira kosu, kožu, a rijetko i nokte. Mačke i psi su glavni izvori infekcije. Na inficiranoj jedinki vidljiva su okrugla bezdlačna područja, a pod Wood-ovom UV lampom svjetlucaju zelenkasto - žuto. 

No, vrlo često inficirane životinje ne pokazuju nikakve vidljive simptome. Kako su gljivice vrlo slične biljkama a nedostaje im klorofil, moraju apsorbirati hranu od drugih živih bića. S obzirom da ne koriste svjetlo za proizvodnju hrane, mogu živjeti u tamnim i mračnim mjestima. 

Životinja se inficira gljivicama putem spora koje izrastaju u tzv. hife. Izvor infekcije je kontaminirana dlaka. Spore gljivice M. canis mogu preživjeti i do 2 godine, a u životinji "- prenosiocu mjesecima. Novija istraživanja pokazuju kako je prijenos infekta moguć i zrakom. Inkubacija bolesti je približno 2-3 tjedna. Liječenje, odnosno suzbijanje bolesti usmjereno je na uklanjanje infekcije kod domaćina, prevenciju širenja infekta, te uklanjanje infektivnog materijala već raširenog po okolini. Pretpostavlja se da se šišanjem dlake mačaka uklanjaju i zaražene dlake. Kako razvoju gljivica pogoduje novoizrasla dlaka, često se nakon šišanja pojavi upalna reakcija koja traje i 7 dana. Stoga je šišanje preporučljivo prvenstveno kod bolesti generalizirano raširene po cijelom tijelu. Liječenje se temelji na kupanju u šamponu na osnovi mikotika. Manje zahvaćena područja ponekad se mogu uspješno liječiti tako da se obriju i lokalno se primjenjuje krema ili losion protiv gljivica. U težim slučajevima mačka treba i na usta uzimati antibiotike, obično grizeofulvin, i to najmanje jedan mjesec. U pravilu se bolest izliječi nakon 2 mjeseca, a važno je upozoriti da mačka može izgledati zdravo i prije nego li je laboratorijska analiza bila negativna. Potrebno je nastaviti terapiju barem još dva tjedna nakon nestanka znakova ili dva tjedna nakon negativne mikrobiološke pretrage na gljivice.

Kako je Vaš mačić još vrlo mlad, a terapiju ste poduzeli u početku bolesti, veliki su izgledi da će se bolest vrlo brzo sanirati bez osobitih posljedica za organizam mačića. Svakako mačića i dalje držite u karanteni kako bi spriječili zarazu na ostale ukućane. Osigurajte mu mnogo igračaka koje će ga zabaviti i ukloniti osjećaj zapostavljanja.

Budite strpljivi, mačić će Vam višestruko vratiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr