Povratak

Mirisi u svijetu mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo domaću macu koja je stara 4 mjeseca, držimo je u kući i hranimo isključivo kupovnom hranom. Prošla je 2 cijepljenja i još se mora cijepiti protiv mačje leukemije i bjesnoće. Prije 10-tak dana primjetili smo neuobičajeno ponašanje, a to je kad joj damo vlažnu hranu. Ona ponjuši i ponaša se kao da zatrpava izmet pored posudice (grebe šapicama pored posudice). Pitali smo veterinara o čemu se radi, oni mi nisu znali odgovoriti. Da li se radi o tome da joj se hrana ili možda miris ne sviđa ili je opet nešto treće u pitanju?
Pozdravljam Vas u nadi da ćete mi pomoći i odgovoriti na pitanje,
Sandra

O: Mirisne poruke igraju vrlo važnu ulogu u svijetu mačaka.

Mačke ostavljanjem mirisnih oznaka svoga tijela, na svojim vlasnicima i na predmetima koji ih okružuju, šalju poruku o svojoj nazočnosti. Kao što mogu trljati svoje mirisne žlijezde o predmete na njihovom teritoriju, tako mogu i grepsti određene površine kako bi se kroz žlijezde između prstiju u njih mogao utrljati miris. Miris se sastoji od supstanci koje se na zraku postupno razgrađuju. Miris preostalih sastojaka potiče mačku da ponovo vlastitim mirisom prekriju već obilježeno mjesto.

Za razliku od ovakvog obilježavanja, mačke nastoje zakopavanjem potpuno sakriti svoj izmet i vrlo brižno svaki put provjeravaju jesu li u tome i uspjele. Ponovo njuše mjesto koje su zatrpale kako bi se uvjerile da se miris sasvim izgubio.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr