Povratak

Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kartuzijskog mačića starog 4 mj. Zanima me dali mu povremeno uz Royal canine suhu hranu smijem davati mlijeko Lagano jutro koje ima smanjeni postotak laktoze za 90% i ako smijem u kojim količinama. Da li mu smijem davati jogurt?
Hvala, Renata

O: U probavnom traktu mačaka izlučuje se vrlo niska količinu enzima koji razgrađuje mliječni šećer (laktozu). Konzumacijom kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu javljaju se poremećaji probave različitog stupnja.

Neke mačke konzumiraju kravlje mlijeko i probavljaju ga bez tegoba.

Međutim, većina će imati zdravstvene tegobe u vidu grčeva i proljeva. Stoga se za mačke preporučaju mliječni proizvodi koji ne sadrže laktozu.

Kravlje mlijeko svakako ne zadovoljava potrebe malih mačića (do odbića) jer ne sadrži dovoljno bjelančevina i masnoća potrebnih za njihov pravilan rast.

Mačićima koji se samostalno hrane može se povremeno ponuditi kiselo mliječni proizvod jer za razliku od mlijeka, većina fermentiranih mliječnih proizvoda ima bitno smanjen udio mliječnog šećera.

Mlijeko s umanjenim udjelom laktoze možete ponuditi mačiću, ali moja je preporuka da mu obroke upotpunjujete mlijekom namjenjenim upravo mačkama jer takve adaptirane vrste mlijeka ne sadrže laktozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr