Povratak

Mliječni zubi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Da li mačke imaju mliječne zube, da li ih mijenjaju i koje zubiće u kom periodu? Da li u periodu mijenjanja zubića treba nešto posebno poduzeti? Moja mačka od oko 5 mjeseci voli isključivo mokru hranu iz vrećice. Inače je trenutno pod terapijom liječenja protiv gljivica, oralno Lamisil i lokalno Canesten. Sve pod nadzorom dermatologa i veterinara. Primjetila sam da joj pored očnjaka raste drugi zubić! Hvala, Suzana.

O:  Mačke se rađaju sa 26 mliječnih zuba, malenih ali vrlo oštrih. Tijekom prvih šest mjeseci njih će zamijeniti trajni zubi.

U vrijeme izmjene zubića može se javiti bol na mjestu gdje je zubić ispao, pa mačka oprezno uzima ili odbija hranu. U tom periodu dehidriranu hranu možete omekšati običnom vodom ili maci ponuditi meku hranu u konzervi. U slučaju da mliječni zubić ne ispadne, uz njega će narasti trajni. Tada se često javlja neugodan miris iz usta mačke, obzirom da se stvaraju uski međuprostori u kojima zaostaje hrana. Mliječni zubići nemaju pravi korjen pa će ih veterinar lako rasklimati i izvaditi.

Nakon nicanja trajnih zubi bilo bi dobro mačku hraniti dehidriranom hranom koja će prevenirati nastanak zubnog plaka. Zubni plak je ljepljivi film koji se stvara nakon jela na površini zuba. Stvara se brže i u većoj mjeri kod mačaka hranjenih mekom i kuhanom hranom. Ukoliko se plak ne uklanja, otvrdnuti će i formirati kamenac. Plak i kamenac mogu dovesti do upale zubnog mesa (gingivitis) i do razvoja bolesti periodonta. U uznapredovalim slučajevima dolazi do oštećenja struktura koje podupiru zubno meso što ima za posljedicu ispadanje zuba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr