Povratak

Moguće otrovanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka Strelka starog godinu dana. Posljednjih dana je bezvoljan i samo miruje. Inaće ga svakodnevo puštam ispred zgrade i neki dan je uhvatio i pojeo goluba, a zaista ima uvijek hrane. Svako veče spava u stanu jer sam ga navikla da ga nekoliko puta dnevno donosim u stan na hranjenje i pijesak i nočno spavanje. Danas uopće nije tražio van bilo je i kišno vrijeme), ali sam primjetila da ima strašno neugodan zadah i slabo jede. Povraćao je prekjučer samo pjenavu sluz, iako zna nekad pojesti mačju travu na balkonu da si pomogne povračati. U stolici nisam primjetila gliste i normalna je. Postoji mogućnost da mu je netko od mojih susjeda dao otrov, jer hranim i druge mačke ispred zgrade (ali su zdrave).

Kako da mu pomognem? Nisam išla veterinaru jer sada nemam novaca za pregled a htjela bih mu pomoći.
Pozdrav iz Siska, Jasminka

O: Kako je mačak pojeo goluba, a golubovi su poznati po tome da se hrane svačim i nosioci su mnogih organizama, vrlo je vjerojatno da mu je to naškodilo, te je došlo do gubitka apetita. Kod takvih situacija, nadražena želučana stijenka često izaziva povračanje i gubitak apetita. Hrana koja je zaostala često se ne probavlja u potpunosti, pa dolazi i do neugodnog zadaha iz usta.

Neugodan zadah može biti i posljedica bakterijskih nakupina na jeziku, upaljenog zubnog mesa, pokvarenih zubi, dijabetesa, bolesti bubrega, probavnog sustava i bronha, te uzimanja nekih lijekova, virusnih ili metaboličkih bolesti.

Ne može se sa sigurnošcu isključiti ni trovanje. Do trovanja dolazi nakon što životinja slučajno pojede kumarinske derivate s hranom. Najčešće je to u situacijama kada, zbog neopreznog postavljanja mamaca s tim otrovom za štakore, mačka ili pas na njega naiđu i pojedu komadić hrane s otrovom ne prepoznajući opasanost. Međutim, nerijetki su i slučajevi namjernog trovanja životinja.

Mehanizam toksičnog djelovanja tih otrova zasniva se na spriječavanju djelovanja vitamina K u procesu zgrušavanja krvi. To su otrovi koji koče sintezu i funkciju tvari koje sudjeluju u procesu zgrušavnja krvi (faktori zgrušavanja krvi II, VII, IX, X, protrombin, prokovertin). Osim toga oni oštećuju stijenku kapilara pa se toksični učinak očituje krvarenjima na različitim mjestima. Za nastanak bolesti potrebno je nekoliko dana, jer otrov kumulira u organizmu. Toksični učinak pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova. Otrov neće utjecati na već stvoreni protrombin, nego sprječava njegovo daljnje stvaranje, te je potrebno nekoliko dana da se već ranije sintetizirani protrombin potroši pa da se jave prvi znaci krvarenja. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam odjednom, mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka, te smrt zbog hemodinamskog kolapsa.

Svakako Vam savjetujem da ipak svog ljubimca što prije odvedete veterinaru, kako bi se otkrio pravi uzrok njegovog stanju, te mu se pružila adekvatna terapija. Svakako ga stavite na dijetu i to medicinska hrana Royal Canin intestinal za macke, Hill's i/d ili Eukanuba Intestinal. Osim medicinske hrane možete mu davati kuhanu piletinu bez kožice sa rižinom sluzi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr