Povratak

Mršavljenje mladog mačka i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačak mi je mjesecima nakon kastracije omršavio, jede kao i obično i razigran je, ali ima mekanu stolicu... Davno smo ga čistili od glista, da li je moguće da zbog toga mršavi, zbog proljeva ili načina prehrane? Ne znam u čemu je problem, ali kažem, normalno se ponaša i normalno jede i ne čini mi se da je bolestan... Unaprijed hvala! Lijep pozdrav, Ivona

O: Razlozi mršavljenja ljubimca mogu biti raznoliki. Tako, najčešće se uzima u obzir neprikladna prehrana i pojačana aktivnost. Ovdje se konkretno misli na neusklađenu hranidbu ljubimca prema njegovim potrebama. Stoga, prehranu bi trebalo prilagoditi svim dnevnim potrebama ljubimca (aktivnosti) kao i dobi, veličini ljubimca,... To ponekad podrazumijeva i smanjivanje ili povećavanje hrane u odnosu na preporuke proizvođača hrana i za 10-15% (u odnosu na preporučene dnevne količine hrane od strane samog proizvođača).
 
Uzrok mršavosti treba tražiti i u unutrašnjim parazitima.

Iz tog razloga, struka savjetuje čišćenje odraslih ljubimaca svakih 3-4 mjeseca, odnosno po potrebi i češće. Na takav način je moguće osigurati zdravlje ljubimca kao i nesmetanu resorpciju svih hranjivih elemenata na dnevnoj osnovi.

Mršavljenje može ukazivati i na različite zdravstvene poremećaje, kao što su disbalans bakterijske flore, ubrzani protok hrane kroz crijeva, upala crijeva,... U većini prije navedenih poremećaja, ostavlja se nedovoljno vremenskog perioda organizmu da resorbira hranjive elemente. Posljedični deficit hranjivih elemenata u organizmu, može se manifestirati gubitkom na tjelesnoj težini ali i mnogim drugim kliničkim simptomima.

Relativno čest uzrok mršavljenja ljubimca mogu biti i različiti zdravstveni poremećaji vezani uz usnu šupljinu. Naime, mnoga bolesna stanja zubi, desni, zubnog mesa,... mogu za posljedicu imati da ljubimac nevoljko uzima hranu što će posljedično rezultirati padom tjelesne težine ljubimca.
 
Također, mršavost se može pojaviti i uslijed poremetnji u funkciji različitih žlijezda (hipofize, tireoideje ili spolne žlijezde). Hipertireoza predstavlja hiperfunkciju štitne žlijezde pri čemu sama žlijezda može biti normalne veličine ili je povećana. Bolest se obično javlja iznenada, te je nerijetko u uskoj vezi s jakim stresom. Među osnovne znakove bolesti ubrajaju se mršavljenje, lako umaranje, ubrzano disanje i rad srca, povećana nervna razdražljivost, povećana žeđ i unos vode te umjerena poliurija. Povećano žeđanje i mokrenje može ukazivati i na poremećaj metabolizma glukoze, te bi u tom slučaju životinji trebalo prilagoditi način prehrane.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da zbog Vaše sigurnosti kao i zdravlja ljubimca posjetite svojeg veterinara. Isti će pregledati ljubimca i utvrditi uzrok pojavnosti navedene kliničke slike. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladnija terapija kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr