Povratak

Mršavost (kaheksija) i slabost mladog mačka / Liječenje mršavosti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Sibirski mačak star 6 mj., s tek nekoliko grama je na rubu snage već danima, jedva hoda od mršavosti bez obzira na hranu. Cijelo vrijeme mu se izmjenjuje proljev i zatvor. Prije mjesec dana veterinarka mu je dala vitaminsko-mineralnu pastu, nekekav prah i specijalnu hranu i rekla da je to samo nedostatak vitamina. Nakon trenutnog poboljšanja opet je uslijedilo pogoršanje, s vremena na vrijeme primijećujem krv u stolici. Što bi moglo biti uzrok tome ? Čime ga hraniti i kako ga natjerati da jede? Jedino što hoće jesti zadnja 3 tjedna je ta pasta... Lijepi pozdrav, Đurđica

O: Mršavost (inanitio, cachexia) je poremećaj tvarne i energetske ravnoteže organizma i postaje patološka kad dosegne stupanj u kojem smanjuje kvalitetu života ljubimca. Obično je popraćeno gubitkom tjelesne težine, gubitkom mišićne mase, iscrpljenosti te općenito slabljenjem tjelesnog statusa. Etiologija kaheksije je multifaktorijelna, a nastaje zbog neadekvatnog unosa energije, povećane potrošnje energije, promijenjenog metabolizma i abnormalnosti izazvanih lučenjem proinflamatornih citokina.

Gubitak tjelesne težine u mačaka nije samostalna bolest, već znak postojećeg zdravstvenog problema. Općenito, postoje samo dva razloga mršavljenja u mačaka: stres ili bolest. Brojne bolesti različitih organskih sustava mogu dovesti do nastanka malnutricije, tj. stanja neadekvatne uhranjenosti ili pothranjenosti: akutno ili kronično zatajenje bubrega, glomerulonefritis, tumor, problemi usne šupljine (stomatitis, gingivitis, periodontalne bolesti), dijabetes melitus, invazija crijevnim parazitima...

Uzrok kaheksije može biti i bolesno stanje pa je za adekvatno liječenje kaheksije važno eventualnu bolest prepoznati rano, uvesti odgovarajuću prehranu i medikamentoznu terapiju.

Općenito, pak, o uzrocima probavnih poremećaja kod mačića pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. u svom odgovoru Proljev i povraćanje mačića / Panleukopenija.

Moram naglasiti kako je liječenje mršavosti uspješno jedino ako je uzrok poznat i ako se može ukloniti. Važno je regulirati prehranu, tj. promjeniti prehranu, uvesti dostatnu količinu bjelančevina, mineralnih tvari i vitamina, zatim poboljšati  životne uvjete, uz pravilan režim prehrane i poštedu od rada. Etiološko liječenje mora biti usmjereno na primarnu bolest.

Stanje koje opisujete u Vašeg ljubimca zahtijeva hitnu medicinsku pomoć u ambulanti. Svakako se za početak obratite u Vašu veterinarsku ambulantu kako biste kolegicu upoznali sa nastalim stanjem na osnovu čega će pristupiti dodatnom dijagnostičkom postupku sa ciljem postavljanja dijagnoze, nadoknadi hrane i tekućine infuzijom te nespecifičnom terapijom sa ciljem podržavanja imunitetnih funkcija. Ukoliko kolegica u ambulanti ne raspolaže potrebnom tehničkom opremom za provođenje potrebnih pretraga, možete se obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta. Prilažem Vam i telefonski broj kako bi mogli dogovoriti termin pregleda: 01/ 2390 350.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr