Povratak

Mršavost mačke - gubitak tjelesne težine i mogući uzroci / Crijevni paraziti u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molim Vas za savjet. Imam macu staru 6 g. Otprilike zadnjih godinu dana je izgubila na težini, sada je 3 kg i stagnira, ali je mršava i sve kosti joj se lako palpiraju. Apetit uredan, iako je vrlo izbirljiva. Stolicu ima redovnu, 2x dnevno, urednog izgleda. Dlaka uredna, sjajna. Kastrirana prije 4 g. Ponašanje normalno, zaigrana.  Znači, jedini simptom je mršavost. Znam da može imati milijun razloga, ali ne bih je želio maltretirati (nepotrebnom) veterinarskom obradom s obzirom na to da zapravo nema drugih smetnji osim mršavosti. Mačka živi u stanu, nema kontakta s drugim mačkama niti vanjskim svijetom. Zanima me može li imati crijevne parazite, a da je stolica uredna i bez vidljivih uzročnika? Čitao sam da može dobiti parazite prilikom ingestije muha, a one su joj tokom sezone često na meniju. Provesti profilaksu Pratelom? Zahvaljujem, lijep pozdrav, Dinko

O: Brojne bolesti različitih organskih sustava mogu dovesti do nastanka malnutricije, tj. stanja neadekvatne uhranjenosti ili pothranjenosti: akutno ili kronično zatajenje bubrega, glomerulonefritis, tumor,problemi usne šupljine (stomatitis, gingivitis, periodontalne bolesti), dijabetes melitus, invazija crijevnim parazitima...

Gubitak tjelesne težine u mačaka nije samostalna bolest, već znak postojećeg zdravstvenog problema. Općenito, postoje samo dva razloga mršavljenja u mačaka: stres ili bolest.

Iako su kod mačaka rijetko vidljivi vanjski znakovi invazije crijevnim parazitima, ovi paraziti mogu biti uzrokom povremene mekane stolice ili proljeva, loše kondicije unatoč kvalitetnoj prehrani, krzna bez sjaja ili slabije aktivnosti. Vrlo je važno imati na umu kako su neki od crijevnih parazita prenosivi i na ljude (zoonoze). U mačaka se mogu javiti oblići, najčešći oblići su Toxocara cati i Toxocaris leonina. Ipak, najčešći unutarnji paraziti u mačaka su okrugle gliste (oblići), no mogu se zaraziti i trakavicama, a invazija uslijedi nakon što mačka pojede zaraženu buhu, te Giardia koja je jednostanični parazit mikroskopske veličine koji dospijeva u mačku preko kontaminirane vode.

U cilju zaštite i Vašeg zdravlja, savjetujem redovnu dehelmintizaciju Vaše mačke svaka tri mjeseca s obzirom da je mačka prijemljiva na invaziju parazitima tijekom cijelog života. Lijek se daje u jednokratnoj dozi. Jedna tableta je dovoljna za ljubimca težine 10 kg, odnosno, ako je ljubimac teži ili lakši potrebno je prilagoditi dozu njenoj težini. Savjetujem Vam da svakako ponovite dehelmintizaciju Pratelom za 14 dana. Osim toga, da biste bili sigurniji, dezinficirajte kuću, a naročito mjesta gdje se mačka najviše zadržava.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr