Povratak

Nagla i opsežna promjena boje oka / Diskoloracije očiju - mogući uzroci i utjecaj na zdravlje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam žutog domaćeg mačka starog 2,5 godina koji je kastriran i živi isključivo u stanu. Prije godinu dana (i tada sam i vama pisao) su se pojavile mrlje na šarenici na desnom oku. Njegov veterinar (kao i Vi) je rekao da je to pigmentacija i da je to ok. Danas (tj. već zadnjih 4-5 mjeseci) oko je potpuno promijenilo boju u tamno crvenkasto smeđu. Drugo je svijetložuto. Mačak ničime ne odaje da postoji problem (hrana, igra, raspoloženje). Da li je to normalno da oko tako promijeni boju? Hvala. Vlado

O: Ovako nagle i opsežne promjene nisu uobičajene kod mačaka. Normalno nastupa promjena u boji očiju vezana uz dob, no, nakon starosti od oko 6 mjeseci u pravilu se definira boja očiju koja je genetski određena. Istraživanja su pokazala kako je boja očiju kod mačaka genetski vezana i uz boju krzna.

Kod odraslih mačaka možemo govoriti o stečenim diskoloracijama oka, a koje ponekad ipak mogu ukazivati na određene bolesti, zdravstvene poremećaje, ozljede, upale, neoplazije (tumor),...

Tako, kao što sam i u odgovoru na Vaš prijašnji upit spomenula, moguće je kao uzrok diskoloracija izdvojiti melanozu (pojačano nakupljanje pigmenta), melanom (tumor pigmentiranih stanica), makularnu degeneraciju, pigmentarni glaukom,... Također, promjene u boji oka mogu uzrokovati i određeni lijekovi kao i taloženje određenih tvari. Tako, poznata su stanja kao što su sideroza (taloženje željeza unutar očnog tkiva), hemosideroza (dugotrajna krvarenja u prednju očnu sobicu uzrokuju odlaganje željeza iz krvnih produkata),... Određeni lijekovi, npr. neki lijekovi koje se koriste u liječenju glaukoma, mogu pojačati smeđu pigmentaciju u oku. Promjene u boji oka mogu biti uzrokovane i različitim ozljedama oka.

Općenito se smatra kako velike promjene u boji očiju koje su se razvile u relativno kratkom vremenu predstavljaju zabrinutost za zdravlje mačke. Promjena u boji može biti indikativna za infekcije oka (koje su po učestalosti najzastupljenije kod bolesti očiju u mačaka), ali može biti indikativno i za prisutnost mnogo ozbiljnijih i bolesti teže za liječiti. Ovdje treba spomenuti uveitis ili upalu srednje očne ovojnice koja, ukoliko se ne liječi, može dovesti do trajnog oštećenja oka. Karakteristično kod ovog oboljenja je žućkasto ili crveno-narančasto obojenje šarenice.

U slučajevima pak promjene u tamno žutu ili neobičnu smeđu boju sumnja se može postaviti na nakupljanje crvenih krvnih stanica u oku što može biti uzrokovano traumom oka, nekim neuobičajenim infekcijama oka, a čak je i jedan od simptoma mačje leukemije ili pak mačje side.

Iz navedenih razloga, savjetujem Vam da načinite specijalistički oftalmološki pregled kako bi se točno determinirao uzrok pojavi neuobičajene pigmentacije. Mogu Vas uputiti na Veterinarski fakultet na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Prilažem Vam i telefonski broj Klinike kako biste mogli sa specijalistom oftalmologom dogovoriti termin pregleda: 01/2390-390,2390-376.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr