Povratak

Najčešći uzročnik dermatofia (gljivična oboljenja) / Tijek bolesti, terapija i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam macu staru oko 3 i po mjeseca.Kada sam ju donijela počeli smo dobivati lišajeve .Jedna veterinarka ga je pregledala i rekla da na njemu ne može pronaći ništa i da smo od negdje drugdje možda pokupili. Maca je većinom bila u kući do zadnjih par dana jer smo je kupali svaka tri tjedna.Kako je sad u kotlovnici bojimo se da je dobila buhe pa je želimo okupati.Mama nam je zabranila da je puštamo u kuću dok se ne izliječi. Hvala. Matea

O: Pretpostavljam da se kod Vaše ljubimice radi o gljivičnom oboljenju, nekom obliku dermatofitoze. Dematofiti su gljivice koji inficiraju keratinizirane dijelove kože, dlake i nokte. Kao bolesti svrstane su u zoonoze dakle bolesti koje se sa životinja mogu prenijeti i na ljude. U mačke je najčešći nalaz Microsporum canis vrste. Posebno su ugrozene ulične mace, mlađe dobi, slabije uhranjene, a životinja se inficira u dodiru sa sporama koje se prenesu ili u kontaktu sa drugim zaraženim macama, ili ako boravi na mjestima gdje ima puno odbačenih dlaka i spora. Zaražena dlaka izvor je infekcije. Kako će izgledati klinička slika ovisi o imunitetu mačke.
Bolest počinje tako da se pojavljuju bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) sa manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake ( to su ti kako ih Vi nazivate lišajevi). Liječenje treba započeti čim prije, a obavlja se u dva smjera, kao što je već Vaš veterinar i učinio. Dakle, prvo se oralnim ili putem injekcija aplicira maci neki od antimikotičnim lijekova, te je potrebno i lokalno liječiti kupanjem u šamponu na osnovi mikonazola. Manje zahvaćena područja ponekad se mogu uspješno liječiti tako da se obriju i lokalno se primjenjuje krema ili losion protiv gljivica (mikonazol ili ketokonazol).
Vašoj maci u slučaju da nije zaražena ne bi smjelo biti ništa, no međutim vjerujem da Vaš veterinar nije napamet primjenio i propisao lijek nego da je doista riječ o gljivičnom oboljenju.

Mace se u potpunosti izliječe kroz 2 mjeseca, dakle samo liječenje je prilično dugotrajno jer je riječ o zaista upornom uzročniku kojega se dosta teško riješiti. Ono što je svakako bitno da se liječenje treba provoditi sve dok nestanu vanjski znakovi bolesti, tj.ti lišajevi i još barem 2 tjedna po nestanku kliničke slike. Ako je doista riječ o mikrosporozi, postoji vrlo mala vjerojatnost da će oboliti i kornjača. No svakako bih ipak preporučila da macu na neki način držite u izolaciji u nekoj prostoriji gdje neće moći doći u kontakt sa drugim životinja dok se ne izliječi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr