Povratak

Nastanak hernije nakon nesreće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačku mog dečka je udario auto. Mačka normalno hoda i normalno se kreće, ali stvorio joj se veliki, nešto poput mjehura, između stražnjih nogu. U početku je bilo mekano kao da je puno vode, a sad je tvrdo. Što bi to moglo biti?
Hvala, Tina

O: Svaka ozljeda, koliko god se činila banalna, može prevariti. U takvim situacijama nemojte dodatno uzbuđivati i uznemiravati svoju mačku, jer i ona najnježnija mačka može uzvratiti grebanjem i ugrizom. Traumatske ozljede tkiva, odnosno rane, mogu biti zatvorene i otvorene.

Svakako je važno naglasiti da ne treba podcjenjivati zatvorenu ozljedu. Prilikom traumatskih ozljeda, ako nije ozlijeđena i koža, ipak može doći do ozljede unutarnjih organa. Kod takvih ozljeda mogu biti prisutne i unutarnje ozljede, koje mogu biti očite tek nakon nekoliko dana, kada je nerijetko i prekasno. Naročito prilikom udarca automobilom, najčešće dolazi do ozljede trbuha ili zdjelice. Kod ozljede trbuha može doći do oštećenja unutarnjih organa kao jetre, slezene, bubrega ili crijeva. Krvarenje može biti obilno i često fatalno. Ozljedom crijeva može doći do istjecanja sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu i uzrokovati infekciju. Osim poremećaja općeg stanja organizma, krvave mokraće ili stolice, može se vidjeti otečenje trbuha. Zatim, ozljede zdjelice kod kojih se može primijetiti neprimjereno otečenje između prepona i bokova što može upućivati na herniju. Najčešći simptomi su: nemogućnost stajanja, otečenje u području zdjelice, urinarna ili fekalna inkontinencija, šok, spušten rep u mačke.

Prema opisu, naslućuje se da se radi o herniji. Uslijed trauma kao što je i udarac automobila može doći do pucanja ili kidanja mišića trbušne stijenke i dovesti do nastanka takozvanih traumatskih hernija. One se mogu nalaziti na različitim dijelovima trbušne stijenke, u ovisnosti kojem mišiću je prekinut kontinuitet. Oslabljena muskulatura ne može zadržati trbušne organe koji tada izlaze iz trbušne šupljine u novonastalu šupljinu hernije. Očituje se kao bezbolna oteklina različite veličine, ograničena od okoline, mekano flukturirajuće konzistencije, a sadržaj se može potisnuti u trbušnu šupljinu, nakon čega se može osjetiti pod opipom otvor hernije, tzv. hernijalni prsten. Kao komplikacija hernije dolazi do ukliještenja hernijalnog sadržaja u hernijalnom prstenu, kad oteklina postaje tvrđe konzistencije, bolna je i temperirana.

Svakako Vam preporučujem što hitniji posjet veterinaru koji će na temelju kliničke pretrage i drugih dijagnostičkih zahvata (RTG i sl.) donijeti konačnu dijagnozu i poduzeti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr