Povratak

Nemogućnost održavanja tonusa mišića noge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mačića, staro je oko 12 dana, no danas ujutro mu je nogica bila naotečena, i visi. Mačić ne pokušava naći sisu. Da li bih trebala biti u strahu? Bojim se da će uginuti. Posjeti kod veterinara koštali su me dosta, pa zato se obraćam vama za pomoć. Hvala. Viktorija


O: Više o problemima sa sustavom za kretanje u mačića opisala sam na Mačić ne može hodati. Simptom otečenja nožice i nemogućnost održavanja tonusa mišića noge indikativan je za mehaničku ozljedu a takve ozljede, na žalost, nije moguće dijagnosticirati, liječiti i dati prognozu stanja bez pregleda u ambulanti. Što se tiče nemogućnosti hranjenja, ono može biti posljedicom oboljenja a naročito ako je uredno sisao do sada. No, kod ovakvih problema brigu o redovitom uzimanju hrane možete preuzeti Vi hranjenjem zamjenskim mlijekom. Za hranjenje mačića na dudicu potrebna Vam je bočica sa dudom i zamjensko mlijeko za mačiće u prahu (npr. Dr. Clauder´s, Gimpet, Beaphar, Royal Canin). Prema uputi proizvođača mlijeka u prahu napraviti mlijeko da bude zagrijano na tjelesnu temperaturu. Sjednite i u krilu zamotajte mačića u ručnik. Pripazite da je mačić uvijek na toplom jer ako je na hladnom, to može izazvati probavne poremetnje nakon hranjenja


Držite mačića u ručniku u normalnom položaju, pazite da mu ne dižete glavu, namjestite mu dudu u usta (prije toga testirajte da li ide mlijeko kroz rupicu). Mačić bi trebao odmah početi sisati. Ukoliko ne počne, provjerite dudicu. Također mu možete gladiti glavu i vrat da potaknete refleks sisanja. Nakon hranjenja i mačići moraju podrignuti. To ćete postići tako da jednom rukom držite ispod trbuščića, a drugom ga lagano tapšate po leđima, ne prejako da ne povrati. Ako ne podrigne, odmah prijeđite na slijedeći korak, a to je masiranje mokraćnog otvora i anusa vlažnom maramicom. Tako ga, naime, stimulirate da urinira i defecira, to inače mama mačka tako radi ližući svoje mačiće. Koža na trbuhu je vrlo nježna i treba paziti da je se ne iziritira.

Trebat će par hranjenja da mačić obavi nuždu, tako da se ne brinete ako je odmah ne obavi. Mačić ima par čvrstih, žućkastih stolica dnevno ako je pravilno hranjen. Mačić ne mora imati stolicu svaki dan, nekad može i preskočiti jedan dan. To je u redu sve dok mačić dobro jede, napreduje i mokri.
Nakon hranjenja stavite ga spavati. Mačić treba dnevno 32 ml mlijeka, podijeljeno u 9-12 hranjenja, ovisno o veličini i starosti mačića. Počnite sa 1 ml po obroku, povećavajte količinu za 0,5 ml do najviše 10 ml po obroku kasnije. U svakom slučaju, pokušajte mačića za svako drugo ili treće hranjenje staviti na sisu, ali ako i dalje neće biti sposobno samo sisati, redovito ga Vi hranite. Nadam se da će Vam navedene informacije biti korisne te da će, ipak, sa Vašim mačićem biti sve u redu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr