Povratak

Neobično ponašanje i sumnja na epileptični napad ili epilepsiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Mačak, star oko 2 godine, počeo se čudno ponašati. Samo od jednom se počne čudno glasati, cijelo tijelo mu se ponaša kao da će povratiti, jako se napreže i samo ga baci u stranu ili se totalno prekrene i paralizira. Nakon toga samo ustane, ispovraća pijenu ili baš sadržaj. I nakon toga je skroz okej. Da li je to epilepsija ili? Kako mu pomoći? Marina

O: Po opisu simptoma koje Vaš mačak ispoljava, moglo bi se raditi o epileptičnom napadu ukoliko je to bio jedan izoliran slučaj, međutim ukoliko se taj slučaj ponavlja u kraćim ili dužim vremenskim intervalima, moguće da je riječ o epilepsiji.

Epilepsija je  poremećaj (disbalans) kemijskih struktura mozga, koje prenose električne podražaje u mozgu, a očituje se klonično-toničnim grčevima cijelog tijela, različitog intenziteta i trajanja, popraćeno gubitkom ili poremećenom svijesti, uz mogućnost nekontroliranog mokrenja i defekacije.

Poremećaj može nastati kao simptom bolesnog stanja (tumori mozga, moždani udar, traume glave, stresne situacije, trovanja razne etiologije, zatajenja bubrega i jetre, zarazne bolesti, zarazni encefalomielitis, uslijed jakih invazija endoparazitima i njihovih toksina i dr.). Tada govorimo o sekundarnoj epilepsiji jer možemo ustanoviti uzrok simptoma i najčešće se javlja kod životinja starije životne dobi. Primarna ili idiopatska (genetski uvjetovana) epilepsija najčešće je nasljednog karaktera  i ne zna joj se uzrok nastanka.


Više o epilepsiji možete saznati u prijašnjim odgovorima mojih kolega, pod naslovima:

Epileptični napadi u mačka / Epilepsija

Liječenje epilepsije kod mačke

Preporučujem Vam posjet veterinaru kako bi se ustanovilo u čemu je riječ te adekvatno pristupilo liječenju. Želim Vam puno sreće u liječenju Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr