Povratak

Nepoželjno prskanje mokraćom kao poruka mačke vlasniku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 15 mjeseci, vrlo razmaženog mačka. Kastriran je, cijepljen i ima sve uvjete da bude sasvim pristojan mačak. Živi u kući i samo povremeno izlazi van na dvorište. Od prvoga dana nuždu vrši u svoju posudu s pijeskom. No, sada nastaje problem - unatrag 2-3 mjeseca, ukoliko ne ustanem istog trena kada on poželi svoj obrok ili se on naspavao pa mu je dosadno, on jednostavno ode u kupatilo i pomokri se na pločice. Ne želim ga udarati pa me zanima postoji li način na koji mogu takvo ponašanje zaustaviti? Uvijek koristi svoj pjesak (za koji pazimo da se redovito čisti i mijenja), osim u tim trenucima kadaje ljut. Ali ne da mi se uvijek ustati u 5:15 h i, nažalost, ne možemo uvijek s posla doći u isto vrijeme.

Sat vremena odstupanja njemu je dovoljno da mu postane dosadno.
Katarina

O: Korisne savjete o tome kako odgojiti mačku da ne obavlja određene neželjene radnje možete pročitati u tekstu kolegice Martine Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

Općenite informacije o tome kao odgojiti mačku te ono što je u Vašem slučaju naročito bitno - čime ga zabaviti kada je sam kod kuće - možete pročitati  u odgovoru kolegice mr.sc. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Ukoliko se ljute na svoje vlasnike, mačke puno puta mokraćom obilježavaju predmete one osobe na koju se ljute. Primjerice, ako mačak ostaje predugo sam, ako ste morali izbivati iz kuće (a do sada to nije bio slučaj), nakon kastracije, ako mu premjestite zdjelice na drugo mjesto i slično, mačak će "pikirati" točno na osobne stvari osobe koja ga je naljutila. Stoga Vam savjetujem da malo pratite situaciju, možda otkrijete na što Vaš mačak reagira.

Kada neki mačak odluči poprskati mokraćom određeno mjesto, on zapravo postupa kao čovjek koji napiše pismo, znači on Vam nešto poručuje. Ženke i kastrirane mačke oba spola također prskaju mokraćom, jednako kao i nekastrirani mužjaci. Jedina je razlika u tome što one to rade rjeđe i što je miris njihove mokraće mnogo slabiji.

U našim trgovinama možete nabaviti sprejeve za odbijanje mačaka od obilježavanja mokraćom, primjerice "Trening sprej" za mačke koji je na prirodnoj bazi i odbija mačke od mjesta gdje obilježavaju, Beaphar "Odbojni sprej" ili Pet Stop sprej, koji više tjedana štiti predmete.

Druga solucija, Feliway sprej ili difuzor, se temelji na suprotnom učinku. Feliway sprejem se pospreja mjesto koje mačak voli obilježiti, a sprej djeluje na principu mačjih hormona koje mačke ostavljaju kada obilježavaju predmete trljanjem svoje brade. Mjesto koje je mačka na taj način obilježila, ona više neće obilježavati mokraćom, već će ga nastaviti obilježavati trljanjem bradom. Feliway difuzor djeluje na način da se u zrak otpuštaju feromoni nakon što se aparatić uključi u utičnicu i ispunjava prostoriju svojim smirujućim djelovanjem pa će to smiriti Vašeg mačka. Detaljnije informacije o djelovanju fermona možete pročitati ovdje.

Sljedeća solucija je da možda nabavite još jednog ljubimca, koji će Vašem mačku raditi društvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr