Povratak

Nepoznato oboljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi odgovorite da li postoji neka bolest mački sa sljedećim simptomima: maca čupa dlaku (u predjelu donjeg dijela leđa), povremeno odbija hranu i tada i povraća, zadnje noge jako nestabilne! Imam dvije mace s takvim simptomima, potpuno identičnim! Vodila sam ih veterinarima, ali oni jednostavno ne znaju o čemu je riječ. Između ostalog su mislili da su gliste i tako su i liječene, ali im nije nimalo bolje, čak naprotiv. Hvala, Aida.

O: Dijagnozu bez općeg kliničkog pregleda je gotovo nemoguće i neprofesionalno postavljati.

U postavljanju točne dijagnoze potrebno je postaviti mnoga pitanja i podpitanja (koliko su mace stare, s kojom hranom hranite Vaše mace, da li im dajete ostatke sa stola, da li su mjesta na kojima maca čupa dlake okrugla, da li postoje krastice na tim mjestima, da li maca pije više vode u zadnje vrijeme i mnoga slična pitanja).

Ja Vam samo mogu navesti neke od uzroka za koje je moguće da su doveli do postojećih simptoma. Povraćanje mogu uzrokovati problemi u probavnom sustavu (gliste, nakupljanje kuglica dlake, intolerancija na neku hranu, kronična nadraženost želuca...) ili povraćanje može biti posredno oboljenje drugih organskih sustava (jetre, bubrega). Također može biti i posljedica poremećaja metabolizma, čira, tumora, stranog tijela, nastaje i kod poremećaja zgrušavanja ili kao reakcija na neki lijek, te se može javiti kao posljedica upale potrbušnice, jetre ili gušterače. Izbacivanje napola probavljene hrane prekrivene sluzi ukazuje na problem s jednjakom i nije isto što i povraćanje (regurgitacija). Povraćanju obično prethodi mučnina. Mačka gubi interes za hranu i može sliniti.Također se možda radi o nekoj zaraznoj bolesti mačaka (zarazni perironitis, leukemija mačaka...).

Što se tiče čupanja dlake u predjelu donjeg dijela leđa, uzrok bi mogle biti gljivice (lišajevi) ili dermatitis uzrokovan ugrizom buha, hranom ili nekim drugim alergenom ili su mačkama pune analne vrećice. Uzrok može biti i idiopatski, odnosno nepoznat, a ponekad se javljaju nasljedne bolesti u tipu imunosupresije kod kojih svrbež može biti popratna pojava.

Potrebna je detaljna pretraga krvi (kompletna krvna slika, biokemijska analiza), kože (mikroskopski pregled brisa kože, pregled s Woodovom lampom) i unutarnjih organa (Rtg slika, UZV pretraga).

Ako Vam veterinar uz svu najbolju volju nije uspio pomoći, otiđite u drugu ambulantu ili na Veterinarski fakultet gdje možete obaviti sve gore navedene pretrage.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr